Temeri privind reluarea practicii internărilor forţate în clinici psihiatrice în Rusia

Activiştii ruşi pentru drepturile omului se tem că vechile practici sovietice de internare forţată a disidenţilor politici în clinici psihiatrice au revenit în actualitate, după ce o activistă de opoziţie a fost reţinută împotriva voinţei sale într-o astfel de clinică, relatează BBC News Online.

1 afișare
Imaginea articolului Temeri privind reluarea practicii internărilor forţate în clinici psihiatrice în Rusia

Temeri privind reluarea practicii internărilor forţate în clinici psihiatrice în Rusia

Vladimir Lukin, directorul instituţiei oficiale ruse pentru apărarea drepturilor omului, echivalentă cu instituţia Avocatului Poporului, a trimis deja o echipă de experţi la o unitate de psihiatrie din oraşul Murmansk, pentru a clarifica situaţia Larisei Arap, membră a partidului de opoziţie condus de Garri Kasparov.

Susţinătorii ei afirmă că femeia a fost reţinută luna trecută, când s-a prezentat la un control de rutină, iar organizaţiile pentru drepturile omului avertizează că acest caz ridică semne de întrebare privind folosirea instituţiilor psihiatrice pentru reprimarea opoziţiei, practică folosită în perioada URSS împotriva disidenţilor.

Vladimir Lukin a declarat că, în acest caz, este foarte importantă clarificarea faptelor. "Este o temă de investigat. Există o lege care spune că, dacă o persoană este periculoasă pentru alte persoane, poate fi deţinută împotriva propriei voinţe. Însă este nevoie de investigaţii extinse făcute de experţi independenţi. Eu nu am putere legală (...), dar pot cere experţilor să facă o anchetă. Numai procurorii şi judecătorii vor rezolva problema", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici