Comandantul marinei ucrainene din Crimeea a fost eliberat - LIVE TEXT, FOTO

Comandantul marinei ucrainene, Serghii Gaiduk, deţinut miercuri de forţele proruse în Crimeea, a fost eliberat în cursul nopţii, a anunţat preşedinţia ucraineană citată de Interfax Ucraina. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a cerut miercuri seara liderilor din Crimeea să-l elibereze pe şeful marinei ucrainene, capturat mai devreme de militanţi proruşi.

9696 afișări
Imaginea articolului Comandantul marinei ucrainene din Crimeea a fost eliberat - LIVE TEXT, FOTO

TENSIUNE în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 09:00 - Comandantul marinei ucrainene din Crimeea a fost eliberat

Comandantul marinei ucrainene, Serghii Gaiduk, deţinut miercuri de forţele proruse în Crimeea, a fost eliberat în cursul nopţii, a anunţat preşedinţia ucraineană citată de Interfax Ucraina, relatează AFP.

"Toţi ceilalţi ostatici civili deţinuţi de militarii ruşi şi reprezentanţii noilor autorităţi autoproclamate" ale Crimeei au fost eliberaţi în cursul nopţii, precizează un comunicat al preşedinţiei.

Contraamiralul Gaiduk a fost deţinut de forţele proruse în momentul în care acestea au preluat controlul cartierului general al marinei ucrainene la Sevastopol, miercuri, în cursul dimineţii. 

La începutul serii, preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov "a oferit (un ultimatum) de trei ore puterii autoproclamate din Crimeea pentru a elibera toţi ostaticii", între care contraamiralul Gaiduk, ameninţând în caz contrat cu represalii.

Niciun anunţ nu a fost făcut, nici de o parte, nici de cealaltă, după expirarea acestui ultimatum, dar ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a cerut miercuri seara liderilor Crimeei să îl elibereze pe şeful marinei ucrainene.

Tatăl unuia dintre ucrainenii eliberaţi, deputatul Anatoli Griţenko, a declarat pe pagina sa de Facebook că aceştia au fost puşi în libertate în apropierea satului Ciongar, lângă posturile de control înfiinţate între Crimeea şi restul Ucrainei.

UPDATE 24:00 Ministrul rus al Apărării le-a cerut liderilor din Crimeea să-l elibereze pe şeful marinei ucrainene

Serghei Şoigu a "solicitat conducerii Republicii Crimeei să-l elibereze pe comandantul şef al Forţelor Navale ale Ucrainei, contraamiralul Serghii Gaiduk, şi să nu împiedice retragerea acestuia în Ucraina", a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Eliberarea ofiţerului ucrainean a fost cerută şi de autorităţile de la Kiev, care au dat regimului autoproclamat din Crimeea un "ultimatum de trei ore pentru eliberarea tuturor ostaticilor".

Aproximativ 200 de militanţi proruşi au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov.

După operaţiunea militanţilor proruşi, însoţiţi de reprezentanţi ai forţelor ruse, militarii ucraineni au început să părăsească Comandamentul Forţelor Navale, însă contraamiralul Serghii Gaiduk a fost capturat.

UPDATE 20:35 - Ucraina pregăteşte evacuarea militarilor din Crimeea

Ucraina pregăteşte un plan pentru evacuarea militarilor ucraineni din Crimeea, în contextul în care unităţile militare au fost ocupate de forţe proruse.

"Elaborăm măsuri pentru a le permite militarilor şi familiilor acestora care sunt în Crimeea să poată ajunge rapid în Ucraina continentală", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Naţională şi Apărare.

UPDATE 18:36 - Kievul somează autorităţile proruse din Crimeea să îl elibereze pe comandantul Forţelor navale

"Preşedintele Oleksandr Turcinov a oferit regimului autoproclamat din Crimeea trei ore pentru eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a comandantului Forţelor navale, Serghii Gaiduk", informează un comunicat oficial.

"În caz contrar vor fi luate măsuri adecvate ca represalii", avertizează Kievul, fără a preciza la ce oră expiră ultimatumul.

Militarii ucraineni au început să părăsească, miercuri, Comandamentul Forţelor Navale ucrainene din Sevastopol, după ce unitatea a fost ocupată de sute de militanţi proruşi şi reprezentanţi ai forţelor ruse.

UPDATE 16:55 - Forţe ruse au ocupat o a doua bază ucraineană

Forţele ruse care au ocupat miercuri dimineaţa cartierul general al Marinei ucrainene la Sevastopol au preluat, ulterior, controlul asupra bazei ucrainene de la Novoozerne, în vestul Crimeei, au constatat jurnalişti AFP.

Aproximativ cincizeci de militari ucraineni au părăsit baza, sub supravegherea unor militari ruşi, în timp ce membri ai miliţiilor proruse arborau steagul rusesc.

UPDATE 15:30 - Cameron îndeamnă G7 să discute "excluderea permanentă a Rusiei" din G8

Summitul G7, convocat luni la Haga de către Barack Obama, ar trebui să discute "excluderea permanentă a Rusiei" din G8, a declarat miercuri premierul britanic David Cameron în Camera Comunelor, relatează AFP.

"Eu cred că este important ca noi să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri şi să discutăm dacă este convenabil sau nu ca Rusia să fie exclusă în mod permanent din G8, în cazul în care sunt adoptate alte măsuri", a declarat premierul britanic. "Acesta este modul bun de a proceda", a adăugat el.

UPDATE 14:45 - Kievul trimite doi miniştri în Crimeea

Kievul a anunţat că ministrul Apărării se va deplasa în Crimeea, anexată de facto de Rusia, în condiţiile în care forţele proruse au lansat miercuri o ofensivă asupra bazelor militare ucrainene din peninsulă, relatează AFP.

Ministrul interimar al Apărării, Igor Tenişiuk, şi vicepremierul Vitali Iarema, se vor deplasa miercuri în Crimeea, pentru a "stopa escaladarea conflictului", a anunţat Guvernul de la Kiev, fără a preciza dacă deplasarea a fost decisă în urma unui acord cu Moscova sau cu autorităţile separatiste din peninsula ucraineană.

În replică, premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, a anunţat de la Moscova că cei doi miniştri nu vor fi autorizaţi să intre în peninsulă.

UPDATE 13:30 - Forţe proruse şi ruse atacă o bază ucraineană din vestul Crimeei, anunţă Kievul

Forţe proruse din Crimeea au spart, cu ajutorul unui tractor, poarta Bazei Sud a Marinei ucrainene, la Novoozerne, în vestul peninsulei, şi au preluat controlul asupra intrării, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

Ulterior "soldaţi ruşi" şi-au oprit înaintarea, a precizat Vladislav Seleznev într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, adăugând că aceştia se aflau faţă-n faţă cu militari ucraineni înarmaţi.

UPDATE 13:12 - Militanţii proruşi anunţă capturarea şefului marinei ucrainene

Militanţii proruşi au anunţat că l-au capturat, miercuri, pe şeful marinei ucrainene, Serghii Gaiduk, după ce au confiscat, cu ajutorul reprezentanţilor forţelor ruse, sediul marinei.

"A fost blocat nu poate merge nicăieri. A fost forţat să părăsească zona şi l-am prins", a declarat Igor Eskin, reprezentantul forţelor ruse la faţa locului.

UPDATE 12:20 - Militarii ucraineni părăsesc sediul marinei din Sevastopol

Militarii ucraineni părăsesc sediul marinei din Sevastopol, după ce acesta a fost ocupat de miliţiile proruse

Unul dintre soldaţi avea lacrimi în ochi la vederea drapelului rus arborat pe clădire, care l-a înlocuit pe cel ucrainean.

Aproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol.

"Sunt aproximativ 200, unii cu cagule. Nu sunt înarmaţi şi nu a fost tras niciun foc de armă de partea noastră", a explicat el. 

"Ofiţerii s-au baricadat în interiorul clădirii şi negocierile sunt în curs", a continuat Bogdanov.

"Chiar dacă avem autorizaţie să ne folosim armele pentru a ne apăra, nu o facem şi nu o vom face", a precizat el.

Potrivit agenţiei de presă oficiale ruse Itar-Tass, militanţii au înălţat un drapel al Rusiei pe sediul marinei ucrainene .

Mai întâi, ei au protestat în exteriorul clădirii, după care au pătruns în interior decupând un gard, potrivit aceleiaşi surse.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici