TENSIUNI între Turcia şi Israel după ce Recep Tayyip Erdogan a cerut încetarea "OCUPAŢIEI" israeliene în Ierusalimul de Est/ REPLICA Guvernului israelian

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a îndemnat luni palestinienii să lupte pentru încetarea "ocupaţiei" israeliene din Ierusalimul de Est, replica Guvernului israelian fiind că Administraţia de la Ankara încalcă sistematic drepturile omului, astfel că "nu poate predica moralitate".

10782 afișări
Imaginea articolului TENSIUNI între Turcia şi Israel după ce Recep Tayyip Erdogan a cerut încetarea "OCUPAŢIEI"  israeliene în Ierusalimul de Est/ REPLICA Guvernului israelian

Tensiuni Turcia-Israel după ce Recep Erdogan a cerut încetarea "ocupaţiei" în Ierusalimul de Est

"Noi, ca musulmani, ar trebui să vizităm mai frecvent Al-Quds (numele arab al oraşului Ierusalim -n.red.) ca susţinere pentru fraţii noştri de acolo", a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs rostit luni, la începerea Formului Internaţional Al-Quds Waqfs, desfăşurat în oraşul turc Istanbul.

Oraşul Ierusalim "este un loc sfânt pentru toate cele trei religii. Reprezintă centrul întregii omeniri", a adăugat Recep Erdogan, referindu-se la iudaism, la creştinism şi la mahomedanism. "Atât la nivel religios, dar şi din punctul de vedere al responsabilităţii istorice, Al-Quds (Ierusalimul) şi lupta fraţilor noştri palestinieni pentru drepturi şi dreptate este foarte importantă pentru noi. Vom face eforturi ca oraşul să devină unul al păcii", a subliniat Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

"Din punctul de vedere al comunităţii musulmane, trebuie să vizităm Moscheea Al-Aqsa frecvent", a insistat Erdogan. Moscheea Al-Aqsa face parte, alături de Domul Stâncii, din Complexul musulman Al Haram al Qudsi ash-Sharif (Sanctuarul nobil), situat în centrul istoric al Ierusalimului în zona denumită de evrei Muntele Templului, cel mai sfânt loc al mozaismului, unde a fost situat Templul iudaic.

Fiecare zi în care Ierusalimul este "sub ocupaţie este o insultă pentru noi. Există o singură soluţie. Înfiinţarea unui stat palestinian suveran şi independent, pe baza frontierelor din anul 1967, având capitala în Ierusalimul de Est", a spus Erdogan, acuzând Israelul că încalcă sistematic drepturile omului în Cisiordania. "Care este diferenţa între acţiunile actualei Administraţii israeliene şi politicile rasiste şi discriminatorii practicate în trecut împotriva persoanelor de culoare în America şi până de curând în Africa de Sud?", a adăugat liderul Turciei, avertizând şi Administraţia Donald Trump să nu mute ambasada SUA din Tel Aviv la Ierusalim. "Ar fi o decizie extrem de nechibzuită. Nu este vorba de o simplă schimbare de locaţie. Cei care cred asta nu sunt conştienţi de echilibrul delicat din regiune", a subliniat Erdogan. Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat favorabil controversatei iniţiative de mutare a ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, dar a precizat în februarie: "Analizăm ideea cu multă grijă".

În replică la afirmaţiile făcute luni de Recep Erdogan, Ministerul israelian de Externe a acuzat Administraţia de la Ankara că încalcă "sistematic" drepturile omului, astfel că "nu poate predica moralitate".

"Cei care încalcă sistematic drepturile omului în propria ţară nu trebuie să ne dea nouă lecţii, nu pot predica moralitate singurei democraţii reale din regiune. Israelul protejează permanent libertatea totală a evreilor, musulmanilor şi creştinilor de exercitare a drepturilor religioase şi va continua să procedeze în acelaşi fel în pofida acestor calomnii fără fundament", a afirmat Emmanuel Nashon, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, citat de cotidianul Haaretz.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici