Tensiuni SUA/UE: SUA critică TTIP, acuzând Germania că profită de valoarea euro/ Germania denunţă politicile lui Donald Trump/ Eurogrupul avertizează că UE va stabili noi relaţii de parteneriat mondial dacă Trump continuă protecţionismul si că UE va asuma rolul SUA

Germania utilizează un euro "puternic subevaluat" pentru a "profita" de exporturi în relaţia cu SUA şi cu partenerii europeni ai Berlinului, acuză Administraţia Donald Trump, însă cancelarul Angela Merkel a respins ideea, reiterând că BCE este independentă şi denunţând politicile Washingtonului.

7166 afișări
Imaginea articolului Tensiuni SUA/UE: SUA critică TTIP, acuzând Germania că profită de valoarea euro/ Germania denunţă politicile lui Donald Trump/ Eurogrupul avertizează că UE va stabili noi relaţii de parteneriat mondial dacă Trump continuă protecţionismul si că UE va asuma rolul SUA

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului : UE va stabili noi relaţii de parteneriat mondial dacă Trump continuă protecţionismul (Imagine: AFP / Mediafax Arhiva Foto)

SUA critică Parteneriatul transatlantic de comerţ şi investiţii, acuzând Germania că "profită" de valoarea scăzută a euro. Angela Merkel respinge ideile

"Principalul obstacol în a considera Parteneriatul transatlantic de comerţ şi investiţii (TTIP) drept un acord bilateral este Germania, care continuă să profite de pe urma altor ţări din UE şi de pe urma Statelor Unite utilizând o «implicită marcă germană» care este puternic subevaluată", a declarat Peter Navarro, şeful Consiliului prezidenţial pentru Comerţ Naţional din SUA, citat de Financial Times.

"Dezechilibrul comercial structural al Germaniei în relaţia cu alte ţări şi cu SUA evidenţiază eterogenitatea în cadrul Uniunii Europene, astfel că acest acord ar fi unul de tip multilateral prezentat ca bilateral", crede Peter Navarro.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins acuzaţiile. "Germania a pledat permanent ca Banca centrală Europeană (BCE) să aibă politici independente, aşa cum de altfel proceda şi Banca centrală germană când nu exista euro", a declarat Angela Merkel, citată de site-ul Tagesschau.de. Cancelarul Germaniei a subliniat că firmele germane depun eforturi pentru a fabrica produse competitive pe piaţa mondială.

În acelaşi timp, Angela Merkel a cerut clarificări din partea Administraţiei Donald Trump privind interdicţiile impuse imigranţilor din şapte ţări situate în Orientul Mijlociu şi Africa. "Eu am spus clar că eforturile antiteroriste nu justifică o abordare generală împotriva unor ţări şi a unor persoane de o anumită religie. Solicităm clarificări", a încheiat Merkel

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului : UE va stabili noi relaţii de parteneriat mondial dacă Trump continuă protecţionismul. UE va asuma rolul SUA

Uniunea Europeană va trebui să stabilească noi relaţii de parteneriat comercial la nivel global în cazul în care Statele Unite vor continua drumul spre protecţionism, avertizează Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului.

"Încă nu ştim ce se va întâmpla", a declarat Jerome Dijsselbloem pentru postul RTL.

"Dar Europa nu trebuie să stea să aştepte pasiv şi orbeşte ce se întâmplă în Statele Unite; Europa trebuie să meargă înainte, inclusiv în domeniul relaţiilor comerciale internaţionale", a adăugat preşedintele Eurogrupului.

Noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, pare să aibă o abordare protecţionistă, el dispunând deja retragerea din Parteneriatul comercial Transpacific (TTP) şi avertizând că va renegocia Acordul Comercial Nord-American (NAFTA), semnat cu Mexicul şi Canada.

"Cooperarea noastră cu China este foarte importantă. Este din ce în ce mai importantă la nivel economic, dar şi politic", a subliniat Dijsselbloem.

"În cazul în care Statele Unite vor decide să aibă o abordare şi mai protecţionistă, orientată spre interior, dacă nu vor mai fi un susţinător al comerţului şi cooperării, Europa va trebui să asume acest rol cu determinare", a insistat preşedintele Eurogrupului, pledând pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu ţări din Asia, America Latină şi Africa.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici