TEPCO a reluat operaţiunile de extragere a combustibilului nuclear la Fukushima - VIDEO

Operatorul centralei accidentate de la Fukushima a anunţat marţi că a reluat operaţiunile de extragere a combustibilului nuclear din piscina reactorului 4, după o pauză în noaptea de luni spre marţi, cu obiectivul de a retrage 22 de bare în această primă intervenţie de acest tip.

112 afișări
Imaginea articolului TEPCO a reluat operaţiunile de extragere a combustibilului nuclear la Fukushima - VIDEO

TEPCO a reluat operaţiunile de extragere a combustibilului nuclear la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tokyo Electric Power (TEPCO) a început luni delicata operaţiune de extragere a 1.533 de bare stocate în acest bazin, începând cu nouă (din 202) care prezintă un risc mai scăzut decât cele 1.331 de bare uzate, dintre care aproape jumătate sunt extrem de radioactive.

Prima zi a constat în introducerea unei cutii cilindrice cu o lungime de 5,5 metri şi un diametru de 2,1 metri în piscină şi în transferarea în ea, una câte una, a barelor, într-un ritm foarte încet şi fără să fie scoase de sub apă, cu ajutorul unui aparat special telecomandat. Patru bare au fost puse în cutie luni. În recipient încap 22 de bare.

Operaţiunile, care s-au desfăşurat fără incidente potrivit TEPCO, au fost întrerupte luni la ora locală 18.45 (11.45, ora României). Ele au fost reluate marţi la ora locală 9.00 (2.00, ora României).

Potrivit TEPCO, este necesară o săptămână pentru transferarea a 22 de bare din piscina reactorului 4 în cutia de transport şi după aceea în altă piscină, numită "comună", mai sigură, la o distanţă de aproximativ 100 de metri.

Retragerea barelor de combustibil dintr-o piscină de dezactivare este o sarcină obişnuită în centralele nucleare, iar TEPCO a efectuat această operaţiune de 1.200 de ori în patru decenii de exploatare a reactoarelor, însă este pentru prima dată când o asemenea operaţiune este efectuată într-un mediu în care a avut loc un accident, în care tehnicienii operează purtând combinezoane şi măşti pentru a se proteja de radioactivitate.

În plus, este vorba despre cea mai delicată operaţiune de la stabilizarea instalaţiei, în decembrie 2011, la şase luni după ce a fost devastată de tsunami. "Această operaţiune deschide un nou capitol important în sarcina noastră de dezmembrare", care urmează să dureze 40 de ani, a comentat Naomi Hirose, preşedintele-director general al TEPCO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici