The Guardian: Guvernul britanic ar vrea construirea unor centre pentru mutarea imigranţilor în Republica Moldova sau Maroc

  • Guvernul Boris Johnson, criticat dur pentru un plan care prevede transferul imigranţilor în străinătate
  • The Guardian: Guvernul britanic ar vrea construirea unor centre pentru imigranţi în Republica Moldova, Maroc ori Papua Noua Guinee
  • Partidul Laburist: "Guvernul oscilează între diverse idei inumane şi nepractice"
5720 afișări
Imaginea articolului The Guardian: Guvernul britanic ar vrea construirea unor centre pentru mutarea imigranţilor în Republica Moldova sau Maroc

Guvernul Boris Johnson, criticat după ce ar fi vrut mutarea imigranţilor în străinătate, inclusiv în Republica Moldova

Guvernul Boris Johnson şi-a atras critici dure după ce au apărut informaţii că ar analiza posibilitatea de a transfera solicitanţi de azil pe platforme petroliere dezafectate, în centre din Republica Moldova, în Papua Noua Guinee sau de a construi garduri plutitoare pentru oprirea imigraţiei.

Guvernul Boris Johnson este preocupat să găsească soluţii pentru a bloca venirea imigranţilor extracomunitari pe cale maritimă, pe Canalul Mânecii. În acest context, potrivit unor documente obţinute de cotidianul The Guardian, Guvernul de la Londra a cerut analizarea posibilităţii de a trimite solicitanţii de azil în centre din Republica Moldova, din Maroc ori din Papua Noua Guinee. Se pare că Ministerul de Externe de la Londra a exprimat opoziţie faţă de ideea procesării cererilor de azil în centre din afara Marii Britanii. Printre sugestiile Downing Street se număra şi construirea unor centre pentru imigranţi pe insulele britanice Ascension şi St. Helena, situate în sudul Oceanului Atlantic.

Documentele, inscripţionate cu mărcile "oficial" şi "sensibil", au fost elaborate la începutul lunii septembrie. Conform documentelor, Downing Street a cerut Ministerului de Externe să ofere "consiliere privind posibile opţiuni de negociere a construirii unor centre de procesare a cererilor de azil după cele ale modelului australian, în Papua Noua Guinee şi Nauru". Guvernul australian are un astfel de sistem de procesare a cererilor de azil, un model criticat puternic de organizaţiile pentru drepturile omului.

Potrivit cotidianului Financial Times, oficialii guvernamentali britanici au analizat şi posibilitatea de a construi "garduri maritime" temporare pentru a bloca traversarea Canalului Mânecii. Printre propunerile luate în calcul figurează şi cazarea imigranţilor pe platforme petroliere maritime dezafectate sau la bordul unor nave ancorate în largul coastelor britanice.

Ideile au fost criticate dur de opoziţia britanică. "Aceste planuri arată că Guvernul oscilează între diverse idei inumane şi nepractice, că a pierdut controlul şi nu mai are niciun sentiment de compasiune", a reacţionat Partidul Laburist (opoziţie), conform agenţiei Reuters.

Matthew Rycroft, un oficial din cadrul Ministerului britanic de Interne, a declarat că este vorba doar de "idei evocate în şedinţe despre posibile politici viitoare", refuzând să confirme că ar exista deja planuri specifice.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a transmis, potrivit site-ului Jurnal.md, că Republica Moldova nu are acorduri cu parteneri străini în acest domeniu.

Premierul Boris Johnson are o abordare strictă în domeniul imigraţiei, o temă utilizată constant în campania premergătoare referendumului prin care s-a decis retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Organizaţiile pentru drepturile omului acuză Guvernul de la Londra că exagerează problema tranzitului imigranţilor pe Canalul Mânecii, pentru a obţine asistenţă din partea ţărilor partenere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici