The Hill: Riscuri politice majore pentru Biden şi colegii democraţi din cauza situaţiei economice

Preşedintele Joseph Biden şi congresmenii democraţi se confruntă cu riscuri politice majore din cauza inflaţiei, a volatilităţii pieţelor de capital şi a temerilor privind o recesiune puternică, ceea ce le-ar putea afecta şansele de a păstra majorităţile în Congres, comentează publicaţia The Hill.

378 afișări
Imaginea articolului The Hill: Riscuri politice majore pentru Biden şi colegii democraţi din cauza situaţiei economice

The Hill: Riscuri politice majore pentru Biden şi colegii democraţi din cauza situaţiei economice

Preşedintele Biden a profitat de reluarea activităţilor economice masive în urmă cu doi ani şi de obţinerea de către Partidul Democrat a majorităţii în Camera Reprezentanţilor şi Senat, astfel că a lansat un plan ambiţios de relansare, alocând mii de miliarde de dolari pentru susţinerea pieţei muncii şi a familiilor care au dificultăţi.

Spre sfârşitul acestei veri, după majorările de preţuri şi problemele din reţelele de aprovizionare, preşedintele şi Partidul Democrat au înregistrat o serie de victorii la nivel economic şi politic. Preţurile la carburanţi scăzuseră, iar democraţii au reuşit să ajungă la un consens şi au adoptat planul climatic şi de servicii medicale. În plus, Statele Unite au avut cel mai mare număr de locuri de muncă apărute în ultimele decenii, respectiv 3,8 milioane de locuri de muncă apărute anul acesta şi peste zece milioane de la începerea mandatului preşedintelui Biden.

"Dar perspectivele economice se înrăutăţesc din nou în Statele Unite. Cel mai recent raport al inflaţiei i-ar putea costa scump pe preşedinte şi pe Partidul Democrat, pe fondul amplificării riscurilor economice", notează publicaţia The Hill, într-un editorial intitulat "Înrăutăţirea perspectivelor economice semnalează probleme în 2022 pentru politicienii democraţi".

Preţurile de consum s-au majorat cu 8,2% în ultimele 12 luni şi cu 0,4% în ultima lună, potrivit celor mai recente date oficiale. Chiar dacă rata generală a inflaţiei a scăzut constant din iunie, preţurile la alimente, utilităţi, servicii medicale şi călătorii influenţează puternic bugetele familiilor. Vânzările generale de produse s-au redus în septembrie, în contextul în care cetăţenii americani evită cheltuielile din cauza majorării preţurilor.

"Inflaţia este factorul principal care determină cât de mulţi bani vor clienţii să consume. Familiile recurg la cheltuieli din economii, accesează credite şi îşi diminuează economisirea din cauza preţurilor mari", explică analistul Jack Kleinhenz, economist-şef la Federaţia Naţională de Retail.

Constrângerile financiare afectează încrederea alegătorilor în capacităţile preşedintelui Biden şi ale Partidului Democrat de a scoate Statele Unite din actuala situaţie dificilă. Doar 28% dintre cetăţenii americani cred că Statele Unite se îndreaptă în direcţia corectă, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat de publicaţia The Economist şi de Institutul YouGov.

Potrivit sondajului, efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.500 de cetăţeni americani, 41% dintre simpatizanţii Partidului Democrat, 53% dintre independenţi şi 78% dintre simpatizanţii Partidului Republican cred că Statele Unite sunt deja în recesiune, chiar dacă în medie au fost înfiinţate 420.000 de locuri de muncă lunar anul acesta.

"Mergi la magazinul alimentar şi totul este mai scump decât ultima dată. Acest lucru afectează bugetele familiilor, le afectează starea psihică şi este principala temă a campaniei electorale", argumentează Doug Heye, specialist în strategii politice din cadrul Partidului Republican.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
politică,
economie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici