The Irish Post: Rezultatul scrutinului ar putea deschide calea destrămării Marii Britanii

Rezultatele scrutinului parlamentar din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord arată că Marea Britanie este total divizată, comentează publicaţia The Irish Post.

1559 afișări
Imaginea articolului The Irish Post: Rezultatul scrutinului ar putea deschide calea destrămării Marii Britanii

The Irish Post: Rezultatul scrutinului ar putea deschide calea destrămării Marii Britanii

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul din 2016, iar după trei ani de negocieri eşuate se pare că poziţia scoţienilor doar s-a consolidat. Premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoţia să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată clar că scoţienii împărtăşesc această dorinţă.

Pe de altă parte, Boris Johnson a promis că nu va permite un nou referendum privind independenţa Scoţiei.

"Acum, Irlanda de Nord se află într-o situaţie similară. Pentru prima dată, partidele naţionaliste irlandeze şi republicane au devenit majoritare în cele şase comitate nord-irlandeze, în contextul pierderilor majore suferite de Partidul Unionist Democrat (DUP) (...)", notează Rachael O'Connor, editorialist al cotidianului The Irish Post.

Negocierile pe tema retragerii Marii Britanii din UE (Brexit) au generat permanent riscul reintroducerii controalelor la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, ameninţând un element central al Acordului de Pace din anul 1998.

În Ţara Galilor, care a votat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul din 2016, Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, menţine o majoritate redusă, chiar dacă a suferit unele pierderi.

"Un referendum privind independenţa Scoţiei este acum inevitabil, partidele naţionaliste sunt la putere în Irlanda de Nord, iar opinia publică din Marea Britanie este mai degrabă divizată decât unită - în acest context, se pune problema când, nu dacă această diviziune se va manifesta concret", subliniază editorialistul cotidianului The Irish Post.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
m.britanie,
alegeri,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici