The New York Times: Zeci de citaţii şi solicitări pentru oferirea de dovezi în investigaţia procedurii demiterii lui Donald Trump

Camera Reprezentanţilor a emis zeci de solicitări pentru documente sau citaţii de audieri în cadrul investigaţiei care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, informează cotidianul The New York Times.

624 afișări
Imaginea articolului The New York Times: Zeci de citaţii şi solicitări pentru oferirea de dovezi în investigaţia procedurii demiterii lui Donald Trump

The New York Times: Citaţii şi solicitări pentru oferirea de dovezi în investigaţia procedurii demiterii lui Donald Trump

Casa Albă a anunţat că nu va coopera în anchetă şi nu permite participarea membrilor personalului, dar, în pofida ordinelor Administraţiei de la Washington, unii oficiali au decis să răspundă solicitărilor Camerei Reprezentanţilor.

S-au conformat solicitărilor formulate în cadrul anchetei următorii oficiali sau foşti oficiali:

William B. Taylor - diplomatul american cu rangul cel mai înalt din Ucraina;
Gordon Sondland - ambasadorul SUA la Uniunea Europeană;
Michael McKinley - fost consilier al secretarului de Stat Mike Pompeo;
George Kent - asistent adjunct al secretarului de Stat;
Fiona Hill - fost consilier al preşedintelui Donald Trump privind Relaţiile cu Rusia;
Marie Yovanovitch - fost ambasador american în Ucraina;
Kurt Volker - fost emisar special în Ucraina;
Joseph Maguire - directorul în funcţie al Comunităţii agenţiilor de informaţii.

Următorii oficiali ori foşti oficiali nu au dat curs solicitărilor Camerei Reprezentanţilor:

Russell T. Vought - director în exerciţiu pentru Afaceri bugetare;
Michael Duffey - responsabil al Casei Albe pentru Afaceri bugetare;
Rick Perry - secretarul american al Energiei;
Preşedinţia SUA;
Mike Pompeo - secretar de Stat;
Rudolph Giuliani - avocatul personal al preşedintelui Trump;
Mike Pence - vicepreşedintele SUA;
Mark Esper - secretarul Apărării;
T. Ulrich Brechbuhl - consilier în Departamentul de Stat;
Igor Fruman - un asociat al lui Rudy Giuliani;
Lev Parnas - un asociat al lui Rudy Giuliani.

Următoarele proceduri de citare sunt în curs:

Philip Reeker - asistent în exerciţiu al secretarului de Stat;
Alexander Vindman - oficial din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională;
Kathryn Wheelbarger - oficial din domeniul Apărării;
Laura Cooper - asistent adjunct al secretarului Apărării;
Suriya Jayanti - ofiţer pentru Relaţii Externe în Ucraina;
Timothy Morrison - oficial în cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională;
Seymon Kislin - un asociat al lui Rudy Giuliani.

Investigaţia în sensul iniţierii procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump a fost lansată după o sesizare formulată de un activist pentru integritate referitoare la presupuse acte de abuz în funcţie comise de Donald Trump prin exercitarea de presiuni în scopuri politice asupra preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru investigarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden.

Dovezi colectate

William Taylor, diplomatul american cu rangul cel mai înalt din Ucraina, le-a declarat membrilor comisiilor parlamentare că Donald Trump a blocat asistenţă străină şi a refuzat o întâlnire la Casa Albă până când liderul Ucrainei nu anunţa public investigarea adversarilor politici ai lui Trump. Mărturia intră în contradicţie cu afirmaţiile lui Donald Trump că nu au existat acţiuni de genul "quid pro quo" ("favoruri în schimbul favorurilor").

Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat la audieri că Donald Trump a delegat multe dintre atribuţiile privind politica faţă de Ucraina avocatului său personal, Rudolph Giuliani, o acţiune pe care el a dezaprobat-o.

Michael McKinley, fost consilier al secretarului de Stat Mike Pompeo, le-a spus membrilor comisiilor parlamentare de anchetă că a demisionat deoarece a fost deranjat că Administraţia Trump i-a oprit pe diplomaţii de carieră să se mai implice în politica faţă de Ucraina;

George Kent, asistent adjunct al secretarului de Stat privind Politica faţă de Ucraina, a declarat că îi avertizase din martie pe colegi privind activităţile desfăşurate de Rudy Giuliani în Ucraina în numele preşedintelui Trump;

Fiona Hill, fost consilier al preşedintelui Donald Trump privind Relaţiile cu Rusia care a demisionat în august, a afirmat că John Bolton, fost consilier prezidenţial pentru Securitatea Naţională, s-a opus vehement eforturilor de exercitare de presiuni asupra Ucrainei în scopuri politice.

Marie L.Yovanovitch, fost ambasador în Ucraina, a declarat că Donald Trump a ordonat personal înlocuirea sa pe baza unor "acuzaţii false".

Michael Atkinson, inspectorul general al Comunităţii serviciilor de informaţii americane care a sesizat Congresul în legătură cu reclamaţia activistului pentru integritate, a discutat cu membrii Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, despre modul în care a stabilit că acuzaţiile formulate în plângere erau credibile.

Kurt Volker, fost emisar special în Ucraina, le-a oferit anchetatorilor mesaje care arată clar că emisarii lui Donald Trump i-au semnalat clar preşedintelui Ucrainei că va trebui să accepte cererile liderului SUA înainte de a efectua o vizită la Washington.

Steven A. Linick, inspectorul independent al Departamentului de Stat, a oferit Camerei Reprezentanţilor o serie de documente, dar nu a făcut dezvăluiri explozive.

Joseph Maguire, directorul în funcţie al Comunităţii agenţiilor de informaţii, a transmis, de asemenea, Congresului sesizarea activistului pentru integritate.

Dovezi care au fost solicitate

Activistul pentru integritate urmează să fie audiat în Camera Reprezentanţilor într-un mod care să îi confere anonimat. Potrivit NYT, activistul pentru integritate care a făcut sesizarea este ofiţer al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

De asemenea, sunt aşteptaţi la audieri Philip Reeker, Alexander Vindman, Kathryn Wheelbarger, Laura K. Cooper, Suriya Jayanti, Timothy Morrison, Russell T. Vought, Michael Duffey, Rick Perry, reprezentanţi ai Casei Albe, Mike Pompeo, Rudolph Giuliani, Mike Pence, Mark Esper, T. Ulrich Brechbuhl şi trei oameni de afaceri americano-ucraineni - Lev Parnas, Igor Fruman şi Seymein Kislin.

Taguri:
sua,
investigaţie,
trump

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici