Timmermans, vicepreşedinte CE: Germania şi Franţa vor intensifica integrarea UE. Clivajul Est-Vest se va atenua

Germania şi Franţa vor începe intensificarea acţiunilor de aprofundare a integrării la nivelul Uniunii Europene, afirmă Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, apreciind că se vor diminua şi clivajele între statele vest şi est-europene.

2578 afișări
Imaginea articolului Timmermans, vicepreşedinte CE: Germania şi Franţa vor intensifica integrarea UE. Clivajul Est-Vest se va atenua

Timmermans, vicepreşedinte CE: Germania şi Franţa vor intensifica integrarea UE. Clivajul Est-Vest se va atenua

Aprofundarea integrării UE este o "concluzie anticipată", iar Franţa şi Germania vor coordona reformele, începând de anul acesta, a declarat Frans Timmermans, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"În mod clar, acum sunt mai optimist decât eram în urmă cu un an sau doi. În ultimii ani, se crease impresia, corectă sau nu, că Germania are o poziţie prea dominantă. Deci, faptul că Franţa se implică acum într-un mod mai activ este un lucru bun pentru întreaga Europă, este bun pentru Franţa, este bun şi pentru Germania", a adăugat Timmermans.

Cu ocazia reuniunii Consiliului European, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-au pronunţat în favoarea aprofundării integrării europene.

Timmermans, un politician olandez, apreciază că detaliile depind de rezultatul alegerilor parlamentare programate în septembrie în Germania. "Înţeleg foarte bine că va exista un impuls lansat de Franţa şi Germania pentru intensificarea cooperării la nivel european, începând de la sfârşitul acestui an. Înţeleg şi că alte state membre încep să conştientizeze acest lucru şi să devină organizate. Faptul că integrarea va fi aprofundată este o concluzie anticipată. Dar în ce domenii? Să aşteptăm pentru a vedea", a subliniat Timmermans.

Referindu-se la problemele privind principiile statului de drept semnalate în Polonia şi Ungaria, precum şi la clivajele Est-Vest, Timmermans a precizat: "Metoda mea preferată este dialogul. În pofida disensiunilor, avem acest dialog cu ungurii, dar nu îl avem cu Guvernul Poloniei. Nu sunt pesimist, deoarece în aceste ţări există foarte multă susţinere populară pentru UE".

Timmermans a pledat pentru intensificarea cooperării în domeniul securităţii, pentru intensificarea verificărilor la frontierele externe ale Uniunii Europene şi pentru relansarea creşterii economice. Întrebat despre impresia statelor estice că deciziile sunt luate de Germania şi Franţa fără consultări, Timmermans a răspuns: "Trebuie să depăşim" clivajele. "Dacă mergeţi în ţara mea, dacă mergeţi în Polonia, dacă mergeţi în Grecia, în ţările scandinave, în Spania, toată lumea sub vârsta de 30 de ani vorbeşte aceeaşi engleză stricată, ceea ce este foarte folositor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici