Toate ordinele primite de poliţie la 7 aprilie au venit de la Voronin

Fostul ministru de Interne al Republicii Moldova Gheorghe Papuc, audiat vineri pentru a doua oară de procurori, a declarat că toate ordinele primite de poliţie la 7 aprilie au fost date de fostul preşedinte Vladimir Voronin, relatează PRO TV Chişinău.

17 afișări
Imaginea articolului Toate ordinele primite de poliţie la 7 aprilie au venit de la Voronin

Toate ordinele primite de poliţie la 7 aprilie au venit de la Voronin (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Papuc se declară nevinovat şi afirmă că va apărea în faţa procurorilor ori de câte ori va fi nevoie.

"Atunci am luat o decizie corectă să nu folosim armele de foc. Astfel, am prevenit vărsare de sânge în rândul protestatarilor", a declarat el, potrivit ediţiei electronice a publicaţiei Jurnal de Chişinău.

Aceeaşi publicaţie informează că fostul ministru de Interne a fost audiat timp de peste două ore de Procuratura Generală, în contextul evenimentelor din 7-8 aprilie 2009, fiind acuzat de neglijenţă în serviciu soldată cu urmări grave.

Gheorghe Papuc a subliniat că, atât timp cât a fost ministru, nu a admis acte de tortură.

"Nici în timpul protestelor din aprilie 2009 nu au avut loc acte de tortură", a spus el, adăugând că decizia de a se evita vărsările de sânge şi de a nu folosi armele de foc a fost luată de fostul preşedinte Vladimir Voronin. "Nimeni nu a avut de suferit în urma utilizării armelor de foc", a precizat el.

Gheorghe Papuc a catalogat afirmaţiile actualului ministru de Interne, Victor Catan, care îl acuză de delapidări în valoare de 40 de milioane de lei moldoveneşti (2,260 milioane de euro) drept "aberaţii", precizând că verificările Curţii de Conturi asupra activităţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) nu au scos la iveală asemenea fapte. În plus, el consideră că prin asemenea declaraţii actuala conducere a MAI încearcă să distragă atenţia societăţii de la problemele existente.

La rândul său, Sergiu Garabagiu, procurorul care anchetează cazul, a afirmat că Papuc este suspectat de neglijenţă în serviciu cu consecinţe grave: maltratarea persoanelor, reţineri abuzive, precum şi decesul lui Valeriu Boboc.

Magistratul a adăugat că anchetatorii vor decide pe parcurs dacă este nevoie să îl audieze şi pe fostul preşedinte Vladimir Voronin, în cazul în care Gheorghe Papuc face referiri la acesta în mărturiile sale. În mod normal, ar urma să fie audiat şi fostul preşedinte, spune Garabagiu. În acelaşi context, procurorul a afirmat că acţiunile derulate de poliţie au fost coordonate cu fostul şef al statului, dar a fost creat un stat major în fruntea căruia se afla fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc. Garabagiu a mai anunţat că fostul comisar şef al Chişinăului Vladimir Botnari este citat la procuratură pe data de 19 ianuarie, pentru a fi audiat în calitate de suspect în acelaşi dosar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici