TPI l-a achitat pe fostul preşedinte sârb Milan Milutinovici

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie l-a achitat joi pe fostul preşedinte sârb Milan Milutinovici, acuzat de crime de război şi de crime împotriva umanităţii în timpul războiului din Kosovo, din perioada 1998-1999.

77 afișări
Imaginea articolului TPI l-a achitat pe fostul preşedinte sârb Milan Milutinovici

TPI l-a achitat pe fostul preşedinte sârb Milan Milutinovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

TPI a condamnat la pedepse cu închisoarea între 15 şi 22 de ani pe alţi cinci inculpaţi, alături de Milutinovici, pentru rolul acestora în războiul din Kosovo.

"Camera vă consideră, Milan Milutinovici, nevinovat (...) şi ordonă să fiţi pus în libertate imediat", a declarat judecătorul Iain Bonomy. Milan Milutinovici, în vârstă de 66 de ani, era acuzat de deportări, transferuri forţate, crime şi persecuţii, de crime împotriva umanităţii şi crime de război.

"Camera a apreciat că în calitate de preşedinte al Serbiei, Milutinovici nu deţinea un control individual direct" asupra forţelor care au luptat împotriva rebeliunii Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK) în timpul războiului.

Armata iugoslavă (VJ) şi forţele poliţiei sârbe "au determinat plecarea din Kosovo a cel puţin 700.000 de albanezi kosovari într-o perioadă scurtă de timp, între martie şi iunie 1999", concomitent cu bombardamentele NATO asupra Serbiei şi Kosovo, a spus judecătorul.

"În fapt, (Slobodan) Miloşevici (...) era cel care exercita comanda", a continuat acesta. Fostul preşedinte iugoslav a murit în martie 2006, în celula sa de la Haga, înainte de finalul procesului său în faţa TPI, în care războiul din Kosovo a fost abordat pe larg.

Rândul de sus, de la stânga: Nebojsa Pavkovici, Milan Milutinovici, Dragoljub Ojdanici

Rândul de jos, de la stânga: Sreten Likici, Nikola Sainovici, Vladimir Lazarevici

Judecătorul a prezentat relaţiile personale, adesea foarte strânse, dintre Slobodan Miloşevici şi alţi inculpaţi, printre care fostul vicepremier al fostei Republici Federale Iugoslavia (RFI), Nikola Sainovici.

Sainovici a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, împreună cu Nebojsa Pavkovici, fost şef de Stat Major al armatei iugoslave, şi Sreten Likici, fost şef al forţelor de poliţie sârbe din Kosovo, pentru crime, deportări, transferuri forţate şi persecutări, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Alţi doi acuzaţi, fostul şef al Statului Major al armatei iugoslave Dragoljub Ojdanici şi Vladimir Lazarevici, care a condus operaţiunile VJ în zona capitalei Kosovo, Priştina, au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare fiecare, pentru deportări şi transferuri forţate.

Procurorul ceruse pedepse cuprinse între 20 de ani şi închisoare pe viaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici