Traian Băsescu, printre ultimii lideri primiţi de Barack Obama la Praga

Preşedintele român, Traian Băsescu, a fost printre ultimii lideri primiţi de preşedintele american, Barack Obama, la cina oferită la Praga după ceremonia de semnare a noului tratat START.

104 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu, printre ultimii lideri primiţi de Barack Obama la Praga

Traian Băsescu, printre ultimii lideri primiţi de Barack Obama la Praga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii celor 11 ţări din Europa Centrală şi de Est au luat cina, joi seara, la Praga cu Barack Obama, la încheierea unei zile în cursul căreia preşedintele Statelor Unite a semnat un nou tratat de dezarmare cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Dacă Medvedev a plecat către Rusia imediat după dejunul oferit după ceremonia de semnare a tratatului, Obama a rămas la Praga pentru a merge, în cursul serii, la reşedinţa ambasadorului Statelor Unite, unde este oferită o cină în onoarea liderilor celor 11 ţări foste comuniste care au aderat la NATO.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, şi prim-ministrul croat, Jadranka Kosor, omologul lor ungar Gordon Bajnai şi lituanianul Andrius Kubilius, au fost printre primii care au sosit şi s-au fotografiat cu Obama.

Ei au fost urmaţi de premierul sloven Borut Pahor, prim-ministrul polonez Donald Tusk şi şeful Guvernului slovac Robert Fico, apoi de preşedintele leton Valdis Zatlers şi de omologul său eston Toomas Hendrik Ilves.

Preşedintele român, Traian Băsescu, a fost printre ultimii primiţi de preşedintele american, înaintea liderilor cehi: premierul Jan Fischer, apoi gazda ceremoniei de semnare a noului tratat START, preşedintele Vaclav Klaus.

Potrivit presei de la Praga, Obama vrea, cu această ocazie, să le dea asigurări ţărilor din această regiune că Washingtonul va continua să le susţină, după ce a abandonat, în septembrie, un proiect al administraţiei precedente a lui George W. Bush privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa Centrală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici