Transparency International: Populaţia din Rusia s-a săturat de corupţie. Autorităţile ar trebui să înveţe din primăvara arabă

Organizaţia neguvernamentală Transparency International (TI) a avertizat joi autorităţile din Rusia asupra exasperării populaţiei în faţa corupţiei care afectează ţara, cerându-le să înveţe din primăvara arabă.

230 afișări
Imaginea articolului Transparency International: Populaţia din Rusia s-a săturat de corupţie. Autorităţile ar trebui să înveţe din primăvara arabă

Transparency International: Populaţia din Rusia s-a săturat de corupţie. Autorităţile ar trebui să înveţe din primăvara arabă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am asistat în 2011 la primăvara arabă", care a afectat mai multe ţări din Maghreb şi până în Orientul Mijlociu şi a condus la înlăturarea mai multor regimuri autoritare în această regiune, a amintit responsabilul din Rusia al organizaţiei, Elena Panfilova, în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.

"În aceste ţări există probleme identice" cu cele din Rusia, în special în termenii corupţiei, a adăugat ea.

"Dacă nu vrem ca poporul să se ocupe el însuşi de punerea în aplicare (...) a legii, trebuie ca voinţa politică de adoptare a legilor să se transforme în voinţă politică de a le pune în aplicare", a avertizat ea.

În opinia ei, această misiune trebuie să fie prioritatea viitorului preşedinte rus, dacă acesta vrea "să nu piardă controlul ţării". "Deoarece societatea începe să pună întrebări (...). Oamenii încep să deschidă ochii" şi să se sature, a avertizat ea.

Dovadă a acestei exasperări este popularitatea tot mai mare, în apropierea alegerilor legislative, a sloganului inventat de bloggerul anticorupţie Aleksei Navalni, care califică partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, drept "partidul escrocilor şi hoţilor".

Potrivit unui sondaj al institutului independent Levada realizat în iunie, 52 la sută dintre persoanele intervievate consideră că în prezent corupţia aparatului de stat este mai mare decât în anii '90.

Panfilova a subliniat totuşi că au fost constatate progrese timide, aşa cum arată clasamentul organizaţiei pe 2011 privind percepţia corupţiei. Rusia a urcat 11 locuri în raport cu 2010, ajungând pe locul 143 din 183 de ţări.

"Este prima dată în cinci ani" când Rusia urcă în clasament, a subliniat ea cu ocazia publicării acestui clasament realizat pe baza studiilor, avizelor experţilor şi sondajelor realizate în mediile de afaceri.

Totuşi, Rusia obţine în continuare o notă proastă, respectiv 2,4 din 10, şi se află la acelaşi nivel cu Nigeria, Timorul de Est sau Uganda. Ea este mai prost clasată decât ţări ca Republica Moldova (112), Guatemala (120) sau Eritreea (134).

"Au fost făcute multe în ultimul timp" în Rusia, a recunoscut Panfilova, amintind că Moscova a anunţat în acest an că este dispusă să semneze Convenţia Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind combaterea corupţiei.

Şeful statului, Dmitri Medvedev, care îi va lăsa locul după alegerile prezidenţiale din martie 2012, după toate probabilităţile, premierului Vladimir Putin, a făcut din lupta împotriva corupţiei o prioritate a mandatului său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici