Trei militante Femen, condamnate la închisoare pentru un protest topless în Tunisia

Trei militante europene ale grupului Femen au fost condamnate miercuri, în Tunisia, la patru luni de închisoare pentru o acţiune topless, o decizie care aduce atingere libertăţii de exprimare în această ţară condusă de către islamişti, potrivit susţinătorilor lor.

202 afișări
Imaginea articolului Trei militante Femen, condamnate la închisoare pentru un protest topless în Tunisia

Trei militante Femen, condamnate la închisoare pentru un protest topless în Tunisia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cele trei militante, două de naţionalite franceză şi una germană, închise începând din 29 mai, vor ispăşi o pedeapsă de "patru luni şi o zi de închisoare pentru atingeri aduse bunelor moravuri şi pudorii", a declarat pentru AFP unul dintre avocaţii lor, Souhaib Bahri, precizând că apărarea va face apel.

Judecătorul a refuzat totodată cererea de constituire a unei părţi civile din 14 asociaţii islamice.

Inna Şevcenko, conducătoarea mişcării Femen la Paris, a declarat că această pedeapsă severă va antrena noi acţiuni în Tunis şi arată caracterul "dictatorial" al Tunisiei, unde, după revoluţia din 2011, islamiştii din partidul Ennahda au ajuns la putere.

"Este o decizie politică ce confirmă caracterul dictatorial al Tunisiei, pentru care este mai simplu să trimită fete în închisoare decât să recunoască faptul că femeile au dreptul de a dispune liber de corpul lor", a spus ea pentru AFP.

"Noi suntem foarte furioase din cauza acestui verdict foarte dur şi vom continua acţiunile în Tunisia, le pregătim deja, le vom extinde, le vom multiplica", a adăugat ea.

Islamiştii, aflaţi la putere, sunt frecvent acuzaţi că intenţionează să anuleze drepturile dobândite de către femeile tunisiene care, fără să beneficieze de egalitatea între femei şi bărbaţi, dispun de drepturi mai largi în lumea arabă.

La rândul lor, avocaţii francezi ai militantelor mişcării Femen, Patrick Klugman şi Yvan Terel, şi-au exprimat "consternarea" şi au denunţat o "vânătoare de vrăjitoare" ce aduce atingere libertăţii de exprimare.

"Este o condamnare extrem de grea. Este o atingere gravă la libertatea de exprimare, nu doar pentru aceste fete, ci pentru libertatea de exprimare în general", au spus ei pentru AFP.

Dimineaţă, ei au avertizat că în cazul în care clientele lor vor fi menţinute în detenţie, obiectivul va fi consolidarea "mobilizării internaţionale (în favoarea Femen), în special, în perspectiva venirii lui François Hollande" în Tunisia, unde va efectua o vizită la începutul lunii iulie.

"Cu toate că am sperat la o măsură de clemenţă, nu putem decât să ne exprimăm regretul faţă de severitatea acestei pedepse", a anunţat, la rândul său, Ministerul francez de Externe, într-un comunicat.

Manifestaţie politică

Cele trei militante ale mişcării Femen au fost arestate în timpul unei manifestaţii topless, la Tunis, organizată în vederea sprijinirii unei colege de origine tunisiană, Amina Sboui.

În timpul procesului de miercuri dimineaţa, ele nu şi-au exprimat părerea de rău faţă de acţiunea lor, prima de acest tip în lumea arabă.

"Am venit la 28 mai să fac o manifestaţie politică şi să o susţin pe Amina", a explicat Josephine Markmann, militanta de origine germană.

Întrebată de către judecător cu privire la eventuale intenţii de a repeta acţiunea, ea a răspuns, potrivit unei traduceri în arabă, că "se bucură de fiecare oportunitate de a-şi exprima poziţiile politice".

"Arătându-ne sânii nu urmărim să creăm o excitare sexuală. Este vorba despre o formă de militantism", a declarat una dintre franţuzoaice, Marguerite Stern.

Avocaţii unor asociaţii islamice le-au criticat, la rândul lor, pe tinerele militante. "Islamul este cel care onorează femeia şi îi oferă libertate, ci nu actul de a te dezbrăca", a menţionat Slah Khlifi.

Un alt avocat a citat un proverb arab: "O femeie liberă preferă se îndure foamea decât să mănânce datorită sânilor săi".

Militanta Femen Amina Sboui, pe care europenele au venit să o apere, este închisă din 19 mai.

Arestată pentru că a scris "FEMEN" pe peretele unui cimitir musulman, cu scopul de a protesta faţă de o reuniune salafistă, la Kairouan (centru), ea riscă doi ani de închisoare pentru profanare de morminte şi şase luni pentru atingeri aduse bunelor moravuri. Aceste pedepse pot fi înăsprite în cazul în care Amina va fi recunoscută vinovată că a acţionat în grup organizat.

Femen a organizat miercuri mai multe acţiuni topless pentru a-şi sprijini militantele, mai ales în faţa Parlamentului European, la Bruxelles, şi ambasadelor Tunisiei din Suedia şi Spania.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici