Trei nave ruse de război se vor deplasa în Cuba

Trei nave de război din Rusia se vor deplasa în Cuba între 19 şi 23 decembrie, pentru prima dată de la dezmembrarea URSS, în cadrul escalelor care marchează revenirea Rusiei în Marea Caraibelor, a anunţat luni un purtător de cuvânt al marinei ruse.

13 afișări
Imaginea articolului Trei nave ruse de război se vor deplasa în Cuba

Trei nave ruse de război se vor deplasa în Cuba între 19 şi 23 decembrie

"Aceasta va fi prima vizită a navelor ruse de război ruse în Cuba din perioada sovietică", a precizat într-un comunicat căpitanul navei, Igor Digalo.

Nava de urmărire a submarinelor Amiralul Ciabanenko şi alte două nave de aprovizionare, Ivan Bubnov şi SB-406, îşi vor încheia luni vizita în Nicaragua.

Comandantul acestor nave, care vor ancora în portul Havana, se va întâlni cu cel al flotei cubaneze şi cu primarul capitalei, potrivit aceleiaşi surse.

Militarii ruşi vor depune, de asemenea, jerbe la monumentul lui Jose Marti, erou al luptei cubaneze pentru independenţă, dar şi în memoria militarilor sovietici care au acţionat în Cuba în timpul Războiului Rece.

Pentru a confirma semnificaţia acestei vizite menite să "consolideze şi să stimuleze relaţiile între flotele celor două state", "populaţia cubaneză va fi invitată să urce la bordul navelor ruse", potrivit comunicatului.

Cele trei nave au mai participat la manevre comune ruso-venezuelene în Marea Caraibelor înainte de a se deplasa în Panama şi Nicaragua.

Primul preşedinte rus care a vizitat Cuba în ultimii opt ani, Dmitri Medvedev, a subliniat cu acest prilej relansarea parteneriatului economic şi militar cu fostul său aliat din perioada Războiului Rece.

După mai mulţi ani de cooperare strânsă, în special în domeniul militar, relaţiile între cele două state s-au deteriorat după dezmembrarea URSS, în 1991 generând o gravă criză economică în Cuba.

Fidel Castro a denunţat în 2000 decizia unilaterală a lui Vladimir Putin, în perioada respectivă preşedinte al Rusiei, de a închide o bază situată la periferia capitalei.

Ca o concesie, Rusia a decis să amâne negocierile legate de problema datoriei cubaneze acumulată în perioada sovietică, în valoare de peste 20 de miliarde de dolari, potrivit Moscovei, şi a decis reeşalonarea unei datorii de 162 de milioane de dolari contractată de Cuba după 1991.

Manevrele celor patru nave ruse împreună cu flota Venezuelei la începutul lui decembrie au marcat revenirea marinei ruse în Marea Caraibelor după încheierea Războiului Rece.

Trei dintre aceste nave au efectuat sâmbătă o misiune umanitară în Nicaragua, la invitaţia preşedintelui de stânga Daniel Ortega, o vizită denunţată de opoziţie ca fiind o "încălcare a suveranităţii naţionale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici