Trei palestinieni ucişi, în urma unui raid aerian israelian în Fâşia Gaza

Trei palestinieni au fost ucişi şi nouă au fost răniţi, în urma unui raid aerian israelian, care a vizat în noaptea de luni spre marţi două tuneluri pentru contrabandă din sudul Fâşiei Gaza, potrivit unui nou bilanţ prezentat de surse medicale palestiniene.

27 afișări
Imaginea articolului Trei palestinieni ucişi, în urma unui raid aerian israelian în Fâşia Gaza

Un palestinian ucis, în urma unui raid aerian israelian în Fâşia Gaza - medici (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aviaţia a lansat acest raid în replică la un tir de mortiere asupra sudului Israelului, în urma căruia a fost rănit un militar, potrivit armatei israeliene.

Tunelurile vizate, situate în apropierea oraşului Rafah, de la frontiera cu Egiptul, s-au prăbuşit în timp ce palestinienii săpau la acestea, potrivit surselor medicale palestiniene.

Trei fraţi, Mansour (30 de ani), Wael (26 de ani) şi Ibrahim Al-Batniji (24 de ani) şi-au pierdut viaţa în urma raidului. Alţi nouă palestinieni au fost răniţi, dintre care trei grav, în timp ce un al zecelea este dat dispărut, potrivit surselor medicale.

Unul dintre tuneluri era în curs de degajare marţi dimineaţa, în încercarea de a salva ultima persoană dată dispărută, au precizat sursele citate.

Tunelurile din sectorul Rafah sunt folosite pentru traficul de arme, carburanţi şi mărfuri dinspre Egipt spre Fâşia Gaza, care, de la preluarea puterii în aceste teritorii, în iunie 2007, de către mişcarea islamistă Hamas, este supusă unei blocade din partea Israelului.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a atras atenţia în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că forţele armate "vor replica fiecărui tir de rachetă sau de obuz de mortier" provenind din Fâşia Gaza.

Un palestinian a fost ucis luni, iar un altul a fost rănit de tiruri israeliene în nordul Fâşiei Gaza, în apropierea frontierei cu Israelul, potrivit unei surse medicale palestiniene.

În urma incidentului, forţele armate au anunţat că trei obuze au fost lansate în direcţia Israelului, dintre care unul a rănit uşor un militar.

Ca răspuns la tirurile de rachete dinspre Fâşia Gaza, forţele armate israeliene au lansat, între 27 decembrie şi 18 ianuarie, o ofensivă împotriva mişcării islamiste Hamas, al cărei obiectiv oficial a fost încetarea acestor tiruri.

Această operaţiune s-a soldat cu peste 1.400 de morţi în rândul palestinienilor, majoritatea civili, dar şi circa 5.000 de răniţi, şi a devastat zone vaste din acest teritoriu suprapopulat.

Conform forţelor armate israeliene, peste 200 de rachete şi obuze au fost lansate dispre Fâşia Gaza spre Israel de la sfârşitul ofensivei israeliene împotriva Hamas şi până în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici