Trei persoane, ucise în China în urma exploziilor a trei autobuze

Exploziile a trei autobuze au provocat luni moartea a cel puţin trei persoane şi rănirea altor 14 în oraşul Kunming din sud-vestul Chinei, potrivit presei, în contextul consolidării securităţii înaintea Jocurilor Olimpce care se vor desfăşura luna viitoare, la Beijing.

15 afișări
Imaginea articolului Trei persoane, ucise în China în urma exploziilor a trei autobuze

Trei persoane, ucise în China în urma exploziilor a trei autobuze (Imagine: Mediafax/AFP)

Cauzele nu au fost stabilite imediat, dar exploziile au survenit la interval de câteva ore una de cealaltă în capitala provinciei Yunnan şi cu mai puţin de trei săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing, despre care China a avertizat că ar putea fi ţina unor atacuri terorsite.

Explozia unui autobuz a avut loc în staţia Panjiawan la ora 07.10 iar a doua în apropiere, potrivit agenţiei China Nouă.

O altă explozie s-a produs în apropierea localităţii Minshan, potrivit unui raport al agenţiei semi-oficiale China News Service(www.chinanews.com.cn).

Două presoane au fost ucise la locul exploziilor şi una a murit în drum spre spital, potrivit informaţiilor.

Un oficial al Guvernului Yunnan a declarat că au fost numai două explozii. "Cercetăm în continuare cauza", a declarat acesta prin telefon, refuzând să ofere alte detalii.

În China s-au mai înregistrat ocazional explozii plănuite de fermieri nemulţumiţi sau de muncitori disponibilizaţi care şi-au exprimat astfel nemulţumirea faţă de sărăcie, demolări sau corupţie.

Exploziile din Kunming au survenit de asemenea la două zile după ce poliţia din Yunnan a deschis focul şi a ucis doi cultivatori de cauciuc în provincia Manglian, în timpul unei confruntări soldată totodată şi cu rănirea a 41 de poliţişti.

Violenţele au izbucnit în timp ce poliţia încerca să aresteze cinci persoane din Menglian pentru că au atacat o companie producătoare de cauciuc, într-o dispută mai veche între fermieri şi compania privată, potrivit presei oficiale.

Autorităţile chineze au cerut oficialilor chinezi să îndeplinească revendicările rezidenţilor locali şi să încerce să rezolve disputa pentru a asigura o "atmosferă socială armonioasă" în timpul Jocurilor Olimpice.

Statul s-a concentrat însă pe înăbuşirea revoltelor. În iune, 30.000 de persoane au protestat pe străzile oraşului Weng'an, din provincia Guizhou, în urma zvonurilor legate de faptul că poliţia a muşamalizat un caz de violare şi ucidere a unei adolescente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici