Treizeci şi trei de femei protestează într-o mină din Chile

Treizeci şi trei de femei au coborât într-o mină dezafectată din Chile şi ameninţă că vor începe greva foamei pentru a cere crearea de locuri de muncă în zonele afectate de seismul şi de valul tsunami din februarie, informează presa chiliană.

28 afișări
Imaginea articolului Treizeci şi trei de femei protestează într-o mină din Chile

Treizeci şi trei de femei protestează într-o mină din Chile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele 33 de femei au coborât la adâncimea de 500 de metri în mina Chiflon del Diablo, situată în apropierea oraşului Lota, la 500 de kilometri sud de Santiago. Fosta mină de cărbuni, închisă în anii 1990, a fost transformată într-o atracţie turistică.

Protestatarele, care susţin că reprezintă 12.000 de persoane din centrul şi sudul ţării, cer reactivarea şi introducerea în bugetul pe 2011 a unui plan care să prevadă angajări pentru lucrări de reconstrucţie.

"Am încercat multe lucruri pentru a se ţine cont de noi, dar Guvernul nu ne-a ascultat, astfel că am recurs la această măsură", declară Brigida Lara, purtătorul de cuvânt al grupului.

Poliţia era prezentă, marţi, la intrarea în mină. Femeile s-au inspirat din cazul celor 33 de mineri din San Jose, salvaţi în mod spectaculos după ce au stat peste două luni blocaţi într-o galerie.

Cele 33 de femei au cerut să discute cu arhiepiscopul de Concepcion, monseniorul Ricardo Ezzati, şi cu prefectul Jacqueline Van Rysselberghe. Protestatarele ameninţă că miercuri vor declanşa greva foamei.

Cutremurul şi valul tsunami din 27 ianuarie au provocat moartea a cel puţin 521 de persoane, iar alte 56 de persoane sunt dispărute, daunele materiale fiind estimate la 30 de miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici