Tripoli a dat garanţii verbale şi scrise Tunisiei pentru a îl extrăda pe Al-Mahmoudi

Libia a dat garanţii scrise şi verbale privind drepturile şi integritatea fizică a fostului premier libian, Al-Baghdadi Al-Mahmoudi, încarcerat în Tunisia şi pe care Tripoli doreşte să îl judece pe teritoriul libian, conform declaraţiilor premierului tunisian, Hamadi Jebali.

114 afișări
Imaginea articolului Tripoli a dat garanţii verbale şi scrise Tunisiei pentru a îl extrăda pe Al-Mahmoudi

Al-Baghdadi Al-Mahmoudi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Autorităţile libiene au dat garanţii verbale şi scrise în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, integritatea fizică şi ţinerea unui proces echitabil" pentru fostul premier, a declarat Jebali.

"Un comitet tunisian s-a deplasat astăzi (miercuri) în Libia pentru a verifica concret" aceste garanţii, a adăugat el.

Cele două ţări au încheiat în mai un "acord de principiu" privind extrădarea lui Al-Mahmoudi, dar Tunis a anunţat crearea unui comitet de persoane independente tunisiene care ar avea responsabilitatea de a controla procesul de extrădare şi respectarea de către justiţia libiană a drepturilor acestuia după transferul în Libia.

Jebali nu a dat nici un detaliu despre data posibilei extrădări, contestată de către apărătorii lui Al-Mahmoudi şi de câteva ONG-uri pentru drepturile omului.

Premier libian până în ultimele zile ale regimului Kadhafi, Al-Baghdadi Al-Mahmoudi a fost reţinut la sfârşitul lui septembrie în Tunisia, fiind vizat ulterior de două mandate de extrădare ale autorităţilor libiene. Justiţia tunisiană a fost de acord cu cele două cereri, dar documentul de extrădare nu a fost semnat încă de preşedinţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici