Trump crede că ar putea declara gruparea Stat Islamic învinsă săptămâna viitoare

Preşedintele american Donald Trump a declarat, miercuri, că se aşteaptă la un anunţ oficial săptămâna viitoare, potrivit căruia coaliţia care luptă împotriva militanţilor islamici a recuperat întreg teritoriul deţinut anterior de grupul extremist, relatează Reuters.

937 afișări
Imaginea articolului Trump crede că ar putea declara gruparea Stat Islamic învinsă săptămâna viitoare

Trump crede că ar putea declara gruparea Stat Islamic învinsă săptămâna viitoare

"Ţara lor a dispărut. Este un factor important - ţara lor a dispărut ", a declarat Trump miniştrilor de Externe şi altor oficiali de rang înalt din 79 de ţări care au luptat alături de Statele Unite cu gruparea militantă în Siria şi Irak.

Decizia lui Trump de a retrage forţele americane din Siria a provocat o serie de critici din partea parlamentarilor republicani şi democraţi, care se tem că gruparea Stat Islamic ar putea să-şi recâştige puterea.

Un general al armatei americane pentru regiune, Joseph Votel, a declarat marţi în Senat că gruparea ar putea experimenta o renaştere după retragerea SUA.

Trump nu s-a abătut de la hotărârea sa de a retrage trupele, spunând: "Aşteptăm cu nerăbdare să oferim războinicilor noştri curajoşi din Siria o primire călduroasă acasă".

"Armata Statelor Unite, partenerii noştri de coaliţie şi forţele democratice siriene au eliberat practic întregul teritoriu deţinut anterior de ISIS în Siria şi Irak", a declarat Trump la reuniunea de la Departamentul de Stat.

El a spus că reuşita "ar trebui anunţată oficial, undeva, probabil săptămâna viitoare, că vom avea 100% din califat", a transmis Trump.

Anterior, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a asigurat partenerii de coaliţie că retragerea trupelor americane din Siria nu a fost "sfârşitul luptei Americii" şi i-a chemat să contribuie la înfrângerea definitivă a grupării Stat Islamic în Siria şi Irak.

"Retragerea trupelor americane din Siria nu înseamnă sfârşitul luptei Americii. Lupta aceasta vom continua să o purtăm alături de dvs.", a spus Pompeo.

"Retragerea trupelor este în esenţă o schimbare tactică, nu este o schimbare a misiunii. Este pur şi simplu o nouă etapă dintr-o luptă veche", a adăugat acesta.

Avertismentele lui Pompeo şi ale altora că statul islamic a rămas o ameninţare periculoasă sunt contrare declaraţiei din decembrie a lui Trump că militanţii au fost învinşi şi că Statele Unite ar retrage aproximativ 2.000 de trupe americane din Siria.

Întâlnirea de miercuri a fost prima dintre oficiali de vârf din coaliţie de când Trump a anunţat că trupele americane se vor retrage. Printre participanţi s-au numărat miniştri de Externe din Turcia, Franţa, Arabia Saudită, Iordania, Maroc şi Irak.

Pompeo a declarat că, în ciuda progreselor înregistrate în lupta împotriva Statului Islamic din Irak, grupul a păstrat o prezenţă puternică în ţara respectivă şi a încercat să organizeze o insurgenţă clandestină.

"Coaliţia trebuie să continue să sprijine guvernul Irakului în eforturile sale de a asigura zonele eliberate din această ţară", a spus Pompeo. "Dle Ministru de Externe, suntem cu dvs ", i-a spus el ministrului irakian al Afacerilor Externe, Mohamed al-Hakim.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici