Trupele NATO riscă să îşi provoace singure înfrângerea în Afganistan

Generalul Stanley McChrystal, noul comandant al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF), avertizează că trupele NATO din această ţară şi-ar putea provoca singure înfrângerea, relatează cotidianul The Times.

16 afișări
Imaginea articolului Trupele NATO riscă să îşi provoace singure înfrângerea în Afganistan

Trupele NATO riscă să îşi provoace singure înfrângerea în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Talibanii nu ne pot învinge din punct de vedere militar, dar ne putem provoca singuri înfrângerea. Nu vom câştiga în funcţie de numărul talibanilor pe care îi ucidem, ci pe baza abilităţii de separare a insurgenţilor de populaţie. De aceea este nevoie de o schimbare culturală în rândul forţelor noastre", atrage atenţia McChrystal.

McCrystal, în vârstă de 54 de ani, a vizitat în această săptămână cartierul general britanic de la Nad-e-Ali, în districtul Helmand.

"M-am dus acolo şi am stat de vorbă cu membrii batalionului galez, iar tăria lor de caracter este aşa cum mă aşteptam, incredibil de impresionantă", a declarat el.

"Au desfăşurat aceste operaţiuni cu profesionalism, aşa cum am avut ocazia să constat, după atentatele de la 11 septembrie 2001, şi în cazul altor unităţi britanice", a subliniat generalul.

"Forţele britanice au făcut o treabă bună (în Helmand) timp de câţiva ani. Însă nu am avut niciodată numărul de militari care să ne permită să intrăm într-un număr mai mare de zone şi să putem rămâne", a precizat McCrystal.

Generalul este de părere că venirea celor 20.000 de militari americani suplimentari, dintre care circa 2.000 vor fi comasaţi în provinciile din sud, va pune capăt, pe de o parte, pierderii unor poziţii în Helmand, permiţând forţelor americane şi britanice să colaboreze pentru a rămâne ferm pe poziţiile ocupate, iar pe de altă parte va permite construirea unor structuri rezistente ale Guvernului afgan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici