Trupele ucrainene au capturat un nod feroviar, soldaţii ruşi abandonează poziţiile

Oficialii ucraineni au distribuit sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul deasupra principalului oraş feroviar care a aprovizionat forţele ruseşti din nord-estul Ucrainei, în timp ce o prăbuşire a frontului rusesc ameninţa să se transforme într-o debandadă, scrie Reuters.

23954 afișări
Imaginea articolului Trupele ucrainene au capturat un nod feroviar, soldaţii ruşi abandonează poziţiile

Trupele ucrainene au capturat un nod feroviar, soldaţii ruşi abandonează poziţiile

Un jurnalist Reuters aflat în zona vastă recucerite în ultimele zile de forţele ucrainene, a văzut poliţişti ucraineni care patrulau prin oraşe şi cutii de muniţie care zăceau în grămezi pe poziţii abandonate de soldaţii ruşi care au fugit.

Ucrainenii au ajuns acum în oraşul Kupiansk, unde converg liniile de cale ferată care leagă Rusia de estul Ucrainei, principala rută logistică a Moscovei, ceea ce ar putea duce la căderea în capcană a mii de soldaţi ruşi.

Natalia Popova, consilier al şefului consiliului regional din Harkov, a distribuit pe Facebook fotografii cu trupe care ţin un steag ucrainean în faţa primăriei din Kupiansk. Un steag rusesc se afla la picioarele lor. "Kupiansk este Ucraina. Glorie forţelor armate ale Ucrainei", a scris ea.

În Hrakove, unul dintre satele recucerite, jurnaliştii Reuters au văzut vehicule arse care purtau simbolul "Z" al invaziei ruse, precum şi mormane de gunoaie şi muniţie abandonată.

"Bună ziua tuturor, suntem din Rusia", era scris cu spray pe un zid.

Trei cadavre zăceau într-o curte, în saci albi.

Şeful regional al poliţiei, Volodymyr Timoşenko, a declarat că poliţia ucraineană a verificat identităţile locuitorilor locali care au trăit sub ocupaţie rusă din a doua zi a invaziei.

"Prima funcţie este de a le oferi ajutorul de care au nevoie. Următoarea funcţie este de a documenta crimele comise de invadatorii ruşi pe teritoriile pe care le-au ocupat temporar."

Capturarea cel puţin a unei părţi din Kupiansk, dacă se confirmă, lasă potenţial mii de soldaţi ruşi blocaţi pe linia frontului şi fără provizii. Reuters nu a putut verifica în mod independent situaţia din oraş.

În ultimele zile, Ucraina a cucerit o porţiune uriaşă de teritoriu în estul ţării, în cel mai rapid avaans de când a oprit asaltul asupra capitalei Kiev în martie.

Într-un discurs video susţinut în cursul nopţii, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că cel puţin 30 de aşezări au fost eliberate în regiunea Harkov.

Moscova a recunoscut că linia sa de front a cedat în Harkov, dar a declarat că trimite trupe suplimentare pentru a întări zona.

Şeful administraţiei instalate de Rusia în zonele ocupate din provincie, Vitaliy Ganchev, a descris avansul ca fiind o victorie ucraineană şi a cerut civililor să fugă.

Oleksiy Arestovych, un consilier al biroului prezidenţial ucrainean, a declarat, într-o înregistrare video postată pe YouTube, că ruşii din Izium sunt aproape izolaţi.

Reuters nu a reuşit să verifice imediat rapoartele care descriu situaţia din Izium. Ganchev, oficialul regional instalat de ruşi, a inclus Izium printre oraşele în care a spus că civilii ar trebui să se evacueze.

"Vedem acum succese la Herson, vedem unele succese la Harkov, aşa că este foarte, foarte încurajator", a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei conferinţe de presă la Praga.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi, milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor, iar forţele ruseşti au distrus oraşe întregi de la lansarea a ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială" pentru a "dezarma" Ucraina. Rusia neagă că a vizat civili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici