Turcia a bombardat poziţii ale militanţilor kurzi din nordul Irakului după atentatul de la Ankara. Gruparea kurdă din Siria YPG a comis atacul de la Ankara, acuză premierul Turciei

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a declarat, joi, că atacul care a avut loc miercuri seară la Ankara a fost comis de "organizaţia siriană teroristă Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG)", în cooperare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează publicaţia turcă Yeni Safak.

2909 afișări
Imaginea articolului Turcia a bombardat poziţii ale militanţilor kurzi din nordul Irakului după atentatul de la Ankara. Gruparea kurdă din Siria YPG a comis atacul de la Ankara, acuză premierul Turciei

Gruparea kurdă din Siria YPG a comis atacul de la Ankara, acuză premierul Turciei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Acest atac a fost lansat de un membru YPG în cooperare cu membri ai organizaţiei teroriste separatiste PKK din Turcia", a spus premierul Turciei, într-o conferinţă de presă. "Atacatorul sinucigaş a fost Salih Necar", a mai spus acesta.

Davutoglu a precizat că atacul a scos la iveală adevărata faţă a formaţiunii YPG şi că a dovedit încă o dată că aceasta este o organizaţie teroristă.

Autorităţile turce au spus în repetate rânduri că gruparea siriană YPG, subdiviziunea armată a Partidului Uniunii Democratice (PYD), este o organizaţie teroristă care are legături puternice cu teroriştii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi că ambele grupuri sunt coordonate de aceleaşi centre de operaţiuni din localitatea irakiană Qandil.

Uniunea Europeană şi Statele Unite, alături de alţi aliaţi occidentali ai Turciei, au recunoscut formaţiunea PKK drept organizaţie teroristă, însă au ezitat să includă gruparea YPG în aceeaşi categorie.

Cel puţin 28 persoane au murit, iar alte 61 au fost rănite în atentatul comis miercuri seară cu un vehicul-capcană în centrul oraşului turc Ankara. Explozia a vizat autocare militare care erau oprite la un semafor, a anunţat armata turcă. Atentatul a avut loc în apropierea sediului Statului Major general al armatei turce, nu departe de Guvernul şi Parlamentul Turciei.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat anterior că ţara sa nu va accepta niciodată crearea unui bastion kurd la frontiera sa cu Siria şi că va continua să bombardeze poziţiile miliţiilor kurde siriene. "Nu vom accepta niciodată un nou Kandil (n.r. bază a Partidului Muncitorilor din Kurdistan în Irak) la frontiera noastră", a declarat Recep Tayyip Erdogan."Îmi pare rău, nu se pune problema ca noi să oprim raidurile asupra forţelor kurde în Siria", a adăugat el.

Forţele turce au bombardat baze ale militanţilor kurzi în nordul Irakului, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la câteva ore după ce o maşină-capcană care viza militari a explodat în Ankara, atac soldat cu 28 de morţi, a anunţat armata turcă, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Raidurile aeriene au fost efectuate în Haftanin, din nordul Irakului, de la frontiera cu Turcia, unde se află o bază a mişcării radicale Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Potrivit armatei turce au fost vizaţi 60-70 de militanţi kurzi, printre care se aflau şi lideri ai filialei PKK din Irak.

Autocare militare oprite la semafor au fost vizate de explozia produsă miercuri seară în capitala turcă Ankara, a precizat armata turcă, acuzând că este vorba despre un atac terorist.

Potrivit unei surse din securitate, primele indicii ale anchetei plasează atacul în responsabilitatea militanţilor kurzi sirieni.

Unul dintre liderii PKK, Cemil Bayik, a negat că gruparea ar fi comis atacul de miercuri.

"Nu ştim cine este responsabil de comiterea atacului de miercuri seară, dar ar putea fi o reacţie faţă de masacrele din Kurdistan", a declarat liderul PKK, referindu-se la regiunea kurdă care cuprinde arii din Turcia, Irak, Siria şi Iran.

Atacul de miercuri seară din Ankara este ultimul dintr-o serie de atentate comise în Turcia în ultima perioadă. La începutul lunii ianuarie, un atentat sinucigaş a avut loc în zona centrală din Istanbul, în care au murit 11 turişti germani.

O amplă campanie militară împotriva militanţilor kurzi a fost declanşată de forţele turce în sud-estul ţării, bilanţul depăşind 600 de morţi.

În plus, forţele turce au lansat sâmbătă şi o campanie militară împotriva militanţilor kurzi sirieni (YPG) în nordul Siriei, în apropiere de frontiera cu Turcia, intervenţie criticată dur de Franţa şi de SUA, care au solicitat oprirea imediată a bombardamentelor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici