Turcia a interzis accesul aviaţiei militare israeliene în spaţiul său aerian

Turcia a interzis accesul avioanelor militare israeliene în spaţiul său aerian, ca reacţie la interceptarea de către Israel, la 31 mai, a convoiului de nave care se îndrepta către Gaza, a declarat ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu.

34 afișări
Imaginea articolului Turcia a interzis accesul aviaţiei militare israeliene în spaţiul său aerian

Turcia a interzis accesul aviaţiei militare israeliene în spaţiul său aerian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această decizie nu a fost luată numai pentru unul sau două avioane", a spus el, adăugând că restricţiile ar putea fi extinse şi pentru zborurile civile.

Autorităţile turce au confirmat săptămâna trecută că nu au permis accesul în spaţiul aerian turc a două avioane militare israeliene, însă au precizat că interdicţia nu are caracter general.

Raidul israelian s-a soldat cu moartea a nouă persoane şi a determinat deteriorarea relaţiilor dintre Turcia şi Israel.

Davutoglu a ameninţat şi că Turcia va rupe relaţiile cu Israelul în cazul în care nu va primi scuze pentru abordarea unei nave turce care făcea parte din flotila cu ajutoare pentru Gaza, într-un incident soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci.

El a cerut Israelului să prezinte scuze sau să accepte concluziile unei comisii de anchetă internaţionale, precizând că, în caz contrar, "relaţiile vor fi rupte", relatează cotidianul Hurriyet.

Revenind asupra unor declaraţii precedente, ministrul turc de Externe a declarat, la întoarcerea dintr-o vizită în Kîrgîzstan, că nu respinge ideea anchetării incidentului de către comisia înfiinţată de Israel. "Dacă această comisie ajunge la concluzia că raidul a fost incorect şi prezintă scuze, ar fi suficient", a spus el, adăugând însă că Turcia insistă ca Israelul să plătească despăgubiri.

Până în prezent, Turcia a solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă internaţionale şi independente.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declarase, la sfârşitul săptămânii trecute, că Israelul nu va prezenta scuze Turciei şi nici nu ia în considerare varianta acordării de compensaţii pentru persoanele rănite în urma interceptării flotilei organizate de asociaţii umanitare la sfârşitul lunii mai. "Israelul nu poate prezenta scuze pentru faptul că militarii noştri au fost obligaţi să se apere în faţa mulţimii care aproape că i-a măcelărit", a spus Netanyahu, într-un interviu difuzat vineri seara de Canalul 1 al televiziunii israeliene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici