Turcia acuză cinci ţări de formarea "Alianţei Răului". Franţa este considerată ”patronul” acestei înţelegeri

  • Turcia acuză Grecia, Cipru, Egipt, Franţa şi Emiratele Arabe Unite de formarea "Alianţei Răului"
  • Cele cinci ţări au emis o declaraţie comună prin care denunţă politicile Ankarei din estul Mediteranei şi Libia, precizează ABC News
8353 afișări
Imaginea articolului Turcia acuză cinci ţări de formarea "Alianţei Răului". Franţa este considerată ”patronul” acestei înţelegeri

Într-un comunicat "dur", purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Turcia a spus că "cele cinci ţări urmăresc haosul regional şi instabilitatea" în estul Mării Mediterane. În comunicat se mai precizează că cele cinci ţări "sacrifică speranţa libienilor pentru democraţie în favoarea agresiunii nesăbuite a dictatorilor".

Miniştrii de Externe din cele cinci ţări au ţinut o teleconferinţă, luni, unde au discutat situaţia din estul Mediteranei zonă în care Turcia a făcut foraje pentru a construi depozite. Zona este una de off-shore şi aparţine exclusiv Ciprului. A doua temă principală de discuţie a fost situaţia din Libia.

Anul trecut Turcia a semnat un acord de cooperare militară cu guvernul de la Tripoli, dar şi unul economic. Turcia spune că în urma acordurilor are drepturi asupra unei mari părţi din estul Mediteranei şi poate să nu permită mutarea proiectelor de energie din zonă care nu au acordul ei. Grecia şi Cipru au contestat înţelegerea spunând că contravine legilor internaţionale şi le încalcă drepturile lor.

Cipru a fost împărţit în 1974 când Turcia a invadat ţara după o lovitură de stat a unor susţinători a unirii cu Grecia. Un stat turco-cipriot este recunoscut doar de Turcia.

Franţa este acuzată că este patronul acestei alianţe, iar Emiratele Arabe Unite sunt acuzate de Turcia că s-au alăturat alianţei din cauza ostilităţii faţă de Ankara. Grecia şi Cipru în viziunea turcă evită dialogul, iar Egiptul nu este capabil să îşi protejeze propriul interes.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici