Turcia acuză Germania de standarde duble după anularea unui eveniment

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a acuzat vineri Germania de standarde duble după ce autorităţile din două oraşe germane au anulat evenimentele la care câţiva miniştri turci urmau să ţină discursuri în faţa susţinătorilor preşedintelui Recep Erdogan, notează Reuters.

363 afișări
Imaginea articolului Turcia acuză Germania de standarde duble după anularea unui eveniment

Turcia acuză Germania de standarde duble după anularea unui eveniment

"Obstrucţionarea evenimentelor din Germania este un semn al standardelor duble aplicate de Germania şi Occident", a declarat Cavusoglu, care a adăugat că Germania ar "trebui să înveţe să se comporte dacă vrea să-şi menţină relaţiile" cu Turcia.

Autorităţile din oraşul german Gaggenau au retras joi autorizaţia pentru organizarea unei manifestaţii unde era programat să ţină un discurs ministrul turc al Justiţiei, Bekier Bozdag. Aceast eveniment avea drept scop să promoveze referendumul din luna aprilie prin care se doreşte consolidarea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Autorităţile oraşului au explicat că retragerea autorizaţiei are legătură cu numărul mare de participanţi anunţaţi în comparaţie cu spaţiul alocat.

Bozdag şi-a anulat întâlnirea programată cu oficialul său german şi s-a întors la Ankara.

În urma acestui incident, ambasadorul german la Ankara a fost chemat la Ministerul turc de Externe pentru a da explicaţii în legătură cu această situaţie.

O situaţie similară s-a petrecut la Koln, unde autorităţile au anulat un eveniment la care urma să participe şi ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybecki, citând preocupări legate de securitate.

Acest incident amplifică şi mai mult tensiunile între cele două state membre NATO, relaţiile dintre Ankara şi Berlin fiind deja tensionate după ce autorităţile au arestat un jurnalist german de origine turcă, acesta fiind acuzat de propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste şi instigarea publicului la violenţă. Guvernul Germaniei l-a convocat marţi seară pe ambasadorul Turciei, în semn de protest faţă de arestarea preventivă a jurnalistului.

Turcia va organiza pe 16 aprilie un referendum pe tema introducerii sistemului prezidenţial, iar în Germania trăiesc aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni turci.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici