Turcia asigură Rusia că rachetele Patriot au un caracter pur defensiv

Eventualitatea instalării de rachete de tip Patriot din partea NATO la frontiera Turciei cu Siria, are un caracter pur defensiv iar Rusia nu are de ce să se sperie, a afirmat vineri şeful diplomaţiei turce.

298 afișări
Imaginea articolului Turcia asigură Rusia că rachetele Patriot au un caracter pur defensiv

Ahmet Davutoglu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un sistem de apărare şi nicio ţară, mai ales Rusia nu ar trebui să-şi exprime preocuparea", a explicat Ahmet Davutoglu, în cadrul unei întâlniri cu presa la Ankara, pe tema unei întrevederi cu preşedintele noii Coaliţii a opoziţiei siriene, şeicul Ahmad Moaz al-Khatib.

Ministrul a explicat că ţara sa împarte 900 de kilometri de frontieră cu Siria, aflată în mijlocul unui război civil, şi a fost victima "încălcării graniţelor sale" de către Damasc.

Asupra Turciei s-au abătut obuze siriene, provocând în urmă cu câteva luni moartea a cinci persoane şi stârnind un val de riposte armate din partea armatei turce.

"Turcia poate să-şi asigure securitatea prin forţe proprii şi prin cele ale NATO. Rusia ştie foarte bine că (bateriile Patriot) sunt prin esenţă defensive", a afirmat Davutoglu..

Rusia a avertizat împotriva instalării acestui tip de armament în Turcia, riscând, potrivit acesteia, să provoace un "conflict armat grav".

"Cu cât acumulăm mai multe arme, cu atât riscăm mai mult să le folosim", a apreciat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Joi, Moscova a judecat "militarizare frontierei turco-siriene", ca "un semnal îngrijorător".

Turcia a cerut oficial ţărilor membre NATO, miercuri, instalarea de astfel de rachete de apărare antiaeriană şi antirachetă.

Dintre cei 28 de membri ai NATO, doar Germania, Olanda şi Statele Unite posedă baterii de rachete Patriot.

Rusia este de o perioadă lungă de timp un partener al regimului sirian, căruia i-a livrat armament, în pofida criticilor occidentale.

Surse turce au precizat că o misiune NATO este aşteptată luni în sud-estul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, pentru a evalua, împreună cu Statul Major al armatei turce, numărul de baterii Patriot care pot fi instalate pe teritoriul Turciei, precum şi locurile unde acestea vor fi amplasate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici