Turcia intenţionează să reducă relaţiile diplomatice cu Israelul

Turcia intenţionează să îşi reducă relaţiile diplomatice cu Israelul, dacă această ţară nu îndeplineşte o serie de condiţii, după raidul israelian asupra unui convoi maritim internaţional, soldat cu moartea a nouă turci, a declarat joi o sursă diplomatică turcă.

35 afișări
Imaginea articolului Turcia intenţionează să reducă relaţiile diplomatice cu Israelul

Turcia intenţionează să reducă relaţiile diplomatice cu Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă aceste condiţii nu sunt respectate, nu va dura mult până la reducerea reprezentării turce (în Israel)", a precizat această sursă, sub acoperirea anonimatului.

Turcia îşi va reduce atunci nivelul reprezentării diplomatice în Israel, de la rangul de ambasador, la cel de însărcinat cu afaceri. Oficialul nu a precizat când va fi luată o astfel de decizie, dar mai multe ziare turce susţin că ameninţarea ar putea fi pusă în aplicare cel târziu până la sfârşitul lunii.

Condiţiile puse de Ankara sunt: scuze oficiale din partea Israelului pentru raidul său de la 31 mai împotriva convoiului umanitar de nave cu destinaţia Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene, înfiinţarea unei comisii internaţionale de anchetă, restituirea "imediată" a navelor confiscate de Israel în timpul operaţiunii şi plata de compensaţii Turciei, a adăugat această sursă.

Turcia solicită şi ridicarea în cel mai scurt timp a blocadei asupra Fâşiei Gaza, a subliniat oficialul citat.

Raidul israelian a dăunat în mare măsură parteneriatului strategic dintre cele două ţări, perteneriat susţinut de Statele Unite, dar deteriorat după ofensiva israeliană împotriva Fâşiei Gaza în perioada 2008-2009.

După raidul împotriva convoiului de nave, Turcia şi-a rechemat ambasadorul la Tel Aviv şi a ameninţat Israelul cu sancţiuni.

Atacul israelian produs în apele internaţionale a provocat indignare la nivel internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a cerut demararea unei anchete privind această intervenţie militară, eliberarea navelor şi civililor deţinuţi şi autorizarea transportului cu ajutoare destinat populaţiei din Fâşia Gaza.

Israelul a anunţat crearea unei comisii de anchetă care să conţină doi observatori străini, decizie care a fost respinsă ca fiind inadecvată de Ankara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici