Turcia se va opune planului NATO privind apărarea statelor baltice. Anunţul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marţi, că Ankara se va opune planului NATO privind apărarea statelor baltice dacă alianţa transatlantică nu cataloghează drept teroriste grupările cu care se luptă Turcia, informează site-ul publicaţiei The Jerusalem Post.

4843 afișări
Imaginea articolului Turcia se va opune planului NATO privind apărarea statelor baltice. Anunţul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan

Erdogan susţine că Turcia se va opune planului NATO privind apărarea statelor baltice

Totodată, liderul de la Ankara, care va participa la summitul NATO de la Londra, din perioada 3-4 decembrie, a afirmat că se aşteaptă la sprijin necondiţionat din partea aliaţilor în ceea ce priveşte lupta ţării sale împotriva ameninţărilor teroriste.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a negat, luni după-amiază, că, în efortul de a obţine susţinerea NATO pentru operaţiunile antiteroriste din Siria, ar bloca adoptarea unui plan al Alianţei Nord-Atlantice de apărare a Poloniei şi ţărilor baltice.

Conform unor surse citate de agenţia de presă Reuters, Turcia ar refuza adoptarea unui plan NATO de apărare a ţărilor baltice şi Poloniei până când Alianţa Nord-Atlantică va oferi susţinere suplimentară Ankarei în eforturile de combatere a grupului insurgent kurd sirian Unităţile Populare de Apărare (YPG), considerat de autorităţile turce organizaţie teroristă.

Ankara susţine că impasul este generat de retragerea de către Statele Unite a susţinerii pentru un plan separat de apărare a Turciei, prin care ar fi contracarate posibilele atacuri provenind din Siria. Însă Administraţia Recep Tayyip Erdogan afirmă că nu şantajează în niciun fel Alianţa Nord-Atlantică.

Anterior, o sursă diplomatică afirmase că Turcia "vrea să ia ostatice ţările est-europene" prin blocarea planificării militare, iar o altă sursă catalogase "perturbator" comportamentul Ankarei.

Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de aprobarea formală de către toate cele 29 de state membre a planului de consolidare a apărării Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei de ameninţările generate de Rusia.

Conform unor oficiali turci, Ankara este "deschisă propunerilor", iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, încearcă să găsească o soluţie pentru depăşirea tensiunilor cu Turcia.

Relaţiile Turciei cu restul ţărilor din cadrul NATO au devenit tensionate din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene ruse S-400 şi a intervenţiei militare turce în nord-estul Siriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
nato,
terorism

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici