Turcia şi Israel speră să extindă cooperarea economică. "Normalizarea legăturilor ar avea un impact pozitiv asupra rezolvării conflictului israeliano-palestinian"

  • Cei mai importanţi diplomaţi ai Israelului şi Turciei au declarat miercuri că ţările lor speră să extindă legăturile economice, în timp ce încearcă să pună capăt unui deceniu de relaţii tensionate.
  • Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu se află într-un turneu de două zile în Israel şi în teritoriile palestiniene, prima vizită de acest fel a unui oficial turc de rang înalt din ultimii 15 ani.
159 afișări
Imaginea articolului Turcia şi Israel speră să extindă cooperarea economică. "Normalizarea legăturilor ar avea un impact pozitiv asupra rezolvării conflictului israeliano-palestinian"

Sursa foto: AP

"Scopul este de a forma şi extinde cooperarea economică şi civilă între ţările noastre", a declarat ministrul israelian de externe Yair Lapid într-o declaraţie alături de Cavusoglu la Ierusalim, "şi de a valorifica avantajele comparative ale celor două ţări noastre la nivel regional şi global, chiar şi în timpul pandemiei şi chiar şi în perioade de tensiune politică", notează Reuters.

Lapid şi Cavusoglu au adăugat că oficialii vor începe să lucreze la un nou acord privind aviaţia civilă.

Turcia şi Israelul au depus eforturi pentru a-şi reface legăturile tensionate de mult timp, energia apărând ca un domeniu-cheie pentru o potenţială cooperare. Cele două ţări şi-au expulzat ambasadorii în 2018 şi au făcut deseori schimb de replici cu privire la conflictul israeliano-palestinian. 

"Credem că normalizarea legăturilor noastre va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra rezolvării paşnice a conflictului. Turcia este pregătită să îşi asume responsabilitatea de a continua eforturile în direcţia dialogului", a declarat Cavusoglu.

Cavusoglu urmează să viziteze în cursul zilei de miercuri Moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului şi scena unor ciocniri repetate între palestinieni şi israelieni în timpul lunii sfinte a Ramadanului. El a declarat că a discutat această problemă cu Lapid.

Negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni, mediate de SUA, care vizau crearea unui stat palestinian independent în Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Gaza, au eşuat în 2014, iar de atunci cele două părţi nu au mai purtat discuţii serioase.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici