Turcia suspendă raidurile aeriene în Siria împotriva Stat Islamic, după doborârea avionului rus - surse

Turcia suspendă raidurile aeriene împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) în Siria, după doborârea avionului rus, intensificând tensiunile dintre Ankara şi Moscova, potrivit unor surse diplomatice, citate de site-ul publicaţiei turce Hurriyet.

6023 afișări
Imaginea articolului Turcia suspendă raidurile aeriene în Siria împotriva Stat Islamic, după doborârea avionului rus - surse

Turcia suspendă raidurile aeriene în Siria împotriva Stat Islamic, după doborârea avionului rus - surse

Potrivit unor surse diplomatice, suspendarea campaniei militare aeriene a Turciei în Siria - retragerea Turciei din coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic din Siria - a fost o decizie luată împreună cu Rusia, care şi-a suspendat, la rândul său, operaţiunile aeriene de la frontiera turco-siriană.

Ambele state vor continua să acţioneze prudent pentru a evita repetarea unui astfel de incident ca cel de marţi în care un avion rus a fost doborât de armata turcă, după o scurtă incursiune în spaţiul aerian turc, până nu restabilesc canalele de comunicare pentru reducerea tensiunii create, afirmă surse citate de Hurriyet.

Oficiali militari turci şi ruşi au purtat, miercuri, discuţii iniţiale pe tema incidentului după ce biroul Statului Major turc a invitat diplomaţi militari şi ai Apărării de la ambasada Rusiei în Turcia în sediul central al armatei turce.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a propus omologului său rus, Serghei Lavrov, o întâlnire în data de 3 sau 4 decembrie, în Belgrad (capitala Serbiei) pentru a discuta în cadrul unei conferinţe internaţionale situaţia creată de doborârea avionului rus. Însă Lavrov nu a confirmat încă dacă această întâlnire va avea loc.

Turcia a mai acuzat Rusia, în alte rânduri, de încălcări ale spaţiului aerian turc. Comandantul-adjunct al Forţelor Aeriene din Rusia, Serghei Dranov, a vizitat Ankara în 15 octombrie, după ce avioanele ruse au pătruns, în repetate rânduri în spaţiul turc, ca urmare a campaniei militare a Rusiei în Siria iniţiată în 30 septembrie. Atunci s-a ajuns la un acord prin care să se evite posibile confruntări între forţele aeriene ale celor două state prin instaurarea unei frecvenţe radio de comunicare între forţele aeriene ale celor două state, afirmă sursele citate de Hurriyet.

Dar deşi piloţii turci i-au avertizat pe cei doi piloţi ruşi de 10 ori în cinci minute în timp ce se îndreptau spre spaţiul aerian turc, nu a existat niciun răspuns pe această frecvenţă de radio specială, potrivit surselor diplomatice.

"În pofida acordului cu Rusia, întrucât nu au comunicat prin acest canal, piloţii turci au catalogat aceste avioane ca avioane siriene şi le-au considerat o ameninţare serioasă, în baza regulilor militare. Unul dintre avioane s-a întors în spaţiul aerian sirian, dar celălalt care a insistat să se îndrepte spre Hatay a fost doborât", a precizat o sursă pentru Hurriyet.

Un oficial militar turc a precizat că doborârea avionului rus a fost autorizată de comandantul Forţelor aeriene turce, Abidin Unal, sub comanda premierului turc, Ahmet Davutoglu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici