Tusk anunţă că summitul european din februarie va fi consacrat luptei antiteroriste: "Teroarea a lovit Europa"

Summitul european prevăzut pe 12 februarie la Bruxelles va fi consacrat luptei împotriva terorismului, în urma atentatului comis la sediul publicaţiei franceze Charlie Hebdo, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

213 afișări
Imaginea articolului Tusk anunţă că summitul european din februarie va fi consacrat luptei antiteroriste: "Teroarea a lovit Europa"

Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am vorbit cu preşedintele (francez François) Hollande ieri (joi) seara şi intenţionez să folosesc reuniunea şefilor de stat şi de guverne de la 12 februarie pentru a discuta despre răspunsul pe care UE poate să-l dea provocărilor" în cadrul luptei împotriva terorismului, a declarat Tusk la finalul unei întâlniri, la Riga, cu premierul leton Laimdota Straujuma.

"Teroarea a lovit Europa", a subliniat Tusk, la două zile de la comiterea atacului "barbar" împotriva publicaţiei satirice franceze, în care au fost omorâte 12 persoane. Evocând precedentele de la Madrid şi Londra, el a subliniat "vulnerabilitatea ţărilor din lumea de azi".

"Uniunea Europeană nu poate face totul, dar ea poate să contribuie la consolidarea securităţii noastre", a apreciat el. Tusk a evocat în acest sens introducerea mandatului european de arestare după atentatele comise la 11 septembrie 2001 în Statele Unite. "Dar este necesar să facem mai mult", a apreciat preşedintele UE. El a îndemnat Parlamentul European (PE) să-şi "accelereze activitatea în legătură cu propunerea Directivei Europene «PNR» (Passenger Name Record), care poate ajuta la detectarea deplasărilor persoanelor periculoase".

PE, care urmează să se reunească săptămâna viitoare în sesiune plenară, la Strasbourg, blochează din 2011 adoptarea acestui proiect de înfiinţare a unui registru european cu datele pasagerilor. Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a apreciat joi ca "urgentă" înfiinţarea acestui dispozitiv.

Preşedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, prezent şi el la Riga cu ocazia lansării oficiale a preşedinţei semestriale letone a UE, a anunţat că intenţionează să propună statelor membre ale Uniunii un nou program de luptă împotriva terorismului, "în săptămânile următoare".

Mogherini a înscris consolidarea politicii europene - în special în ceea ce priveşte problemele ridicate de către tineri europeni înrolaţi să lupte în Siria şi Irak - pe ordinea de zi a unei reuniuni prevăzute pe 19 ianuarie, la Bruxelles, a miniştrilor de Externe din UE.

Acest subiect se află şi pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne şi ai Justiţiei, prevăzute în perioada 29-30 ianuarie, la Riga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici