Tusk avertizează cu privire la o "frontieră dură" în Irlanda, în urma Brexit, după ce Londra şi-a confirmat definitiv liniile roşii

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că poziţia Marii Britanii privind ieşirea din Piaţa Unică şi Uniunea Vamală ar putea duce la crearea unei "frontiere dure" pe insula Irlanda, situaţie pe care Bruxellesul ar dori să o evite, relatează site-ul BBC News.

1143 afișări
Imaginea articolului Tusk avertizează cu privire la o "frontieră dură" în Irlanda, în urma Brexit, după ce Londra şi-a confirmat definitiv liniile roşii

Tusk avertizează cu privire la o "frontieră dură" în Irlanda în urma Brexit, după ce Londra şi-a confirmat definitiv liniile roşii

"Recent, Londra şi-a confirmat definitiv liniile sale roşii, inclusiv <nu Uniunii Vamale> şi <nu Pieţei Unice>. Acceptăm aceste linii roşii fără entuziasm şi fără satisfacţie. Dar trebuie să le luăm în serios. Cu toate consecinţele lor. Iar una dintre posibilele consecinţe negative ale acestui tip de Brexit este o frontieră dură pe insula Irlanda. UE doreşte să prevină acest scenariu. Prin urmare, dacă nu se găseşte nicio altă soluţie, rămâne valabilă propunerea de a <stabili un spaţiu comun de reglementare care să includă Uniunea Europeană şi Marea Britanie în ceea ce priveşte Irlanda de Nord>. Şi, până acum, nimeni nu a venit cu ceva mai înţelept", a spus Tusk, potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Preşedintele Consiliului European a subliniat că "nu poate exista comerţ fără fricţiuni în afara Uniunii Vamale şi a Pieţei Unice", întrucât "fricţiunile sunt un efect secundar inevitabil al Brexit".

Iniţiativa prezentată miercuri de Comisia Europeană prevede ca "teritoriul Irlandei de Nord, excluzând apele teritoriale ale Marii Britanii (...) ar urma să fie considerat ca făcând parte din teritoriul vamal al Uniunii". Controalele vamale vor fi "efectuate în comun de autorităţile vamale ale Uniunii (Europene) şi cele din Marea Britanie cu competenţe privind teritoriul Irlandei de Nord".

Premierul britanic Theresa May a declarat că propunerile UE privind statutul Irlandei de Nord ameninţă integritatea constituţională a Regatului Unit şi că nu poate fi de acord cu o propunere care creează o frontieră vamală şi normativă în Marea Irlandeză.

Theresa May se întâlneşte, joi, la Londra cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu 24 de ore înaintea unui discurs important privind relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici