Ucraina a recucerit 1.000 de kilometri pătraţi într-o săptămână - Zelenski

Ucraina afirmă că a recucerit peste 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu din sudul şi estul ţării de la Rusia în ultima săptămână. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că peste 30 de aşezări au fost eliberate în regiunea Harkov, scrie BBC.

965 afișări
Imaginea articolului Ucraina a recucerit 1.000 de kilometri pătraţi într-o săptămână - Zelenski

Ucraina a recucerit 1.000 de kilometri pătraţi într-o săptămână - Zelenski

Vitaly Ganchev, oficial numit de forţele ruse în regiunea Harkov a recunoscut că forţele ucrainene au obţinut o "victorie semnificativă".

El a declarat pentru televiziunea rusă că ucrainenii au străpuns linia de apărare rusă.

Ganchev a spus că civilii sunt evacuaţi din Kupiansk, unul dintre cele mai importante centre urbane din partea din Harkov controlată de ruşi, şi din alte două oraşe.

Potrivit analizei efectuate de think tank-ul Institute for the Study of War, trupele Kievului se află acum la doar 15 km de Kupiansk, unde se află un nod feroviar esenţial pe care Moscova l-a folosit pentru a-şi aproviziona trupele de pe câmpul de luptă.

Se crede că Rusia trimite întăriri în regiune pe şosea şi pe calea aerului, folosind elicoptere de transport gigant Mi-26, fiecare dintre ele fiind capabil să transporte 80 de soldaţi.

Într-o postare separată pe Facebook, armata ucraineană a declarat că în trei zile trupele au avansat 50 km. Dacă se verifică, acest lucru ar marca cea mai rapidă mişcare a liniei frontului de la retragerea rapidă a forţelor ruseşti de pe poziţiile din jurul capitalei, Kiev, în luna martie.

Ofensiva la sud-est de Harkov ar aduce, de asemenea, trupele ucrainene mai aproape de regiunea estică Doneţk, asupra căreia Rusia a menţinut un control militar substanţial de la începutul războiului, în urmă cu şase luni.

Ganchev a negat că forţele ucrainene ar fi recucerit oraşul Balakliya, în ciuda unei înregistrări video care pare să arate soldaţi ucraineni acolo.

BBC nu a putut confirma cine deţine controlul asupra oraşului, dar postări verificate pe reţelele de socializare arată că joi steagurile ucrainene fluturau de pe clădirile administrative din centrul oraşului.

În timp ce Ucraina susţine că trupele sale au avansat în unele părţi ale ţării, în alte zone au fost raportate noi atacuri aeriene ruseşti.

Vineri, guvernatorul regiunii ucrainene de nord-est Sumy, Dmytro Zhvytskyi, a declarat că un atac aerian rusesc a "distrus" un spital, rănind mai multe persoane.

BBC nu a reuşit să verifice acest raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici