Ucraina ar putea să invite un reprezentant rus la un al doilea summit de pace. Anunţul a fost făcut de biroul preşedinţiei ucrainene

  • Ucraina este pregătită să invite un reprezentant rus la cel de-al doilea Summit pentru pace, unde va fi prezentat un „plan comun" convenit de majoritatea naţiunilor.
  • Anunţul a fost făcut de Andrii Yermak, şeful Biroului preşedinţiei ucrainene.
Urmărește
626 afișări
Imaginea articolului Ucraina ar putea să invite un reprezentant rus la un al doilea summit de pace. Anunţul a fost făcut de biroul preşedinţiei ucrainene

Ucraina ar putea să invite un reprezentant rus la un al doilea summit de pace. Anunţul a fost făcut de biroul preşedinţiei ucrainene

Şeful Biroului preşedintelui, Andrii Yermak, a confirmat că Ucraina este pregătită să invite un reprezentant al Rusiei la cel de-al doilea summit pentru pace, căruia îi va fi prezentat un „plan comun" care a fost agreat de majoritatea ţărilor lumii, scrie Ukrainska Pravda.

Yermak a făcut anunţul în cadrul unei emisiuni televizate din 15 iunie.

Yermak a reamintit că poziţia Ucrainei privind participarea Rusiei la summitul de pace a fost exprimată în repetate rânduri şi este „foarte clară".

„Va exista un plan comun - ne vom gândi cum să invităm reprezentanţi ai Rusiei la cel de-al doilea summit şi să predăm acest plan comun, care este agreat şi susţinut de majoritatea ţărilor respectate şi responsabile din lume, împreună cu ţările care sunt alături de noi pe această cale", a spus el, potrivit European Pravda.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a exclus ca la summitul de pace din acest weekend să se pună bazele unei noi implicări a reprezentanţilor ruşi în negocieri. El a insistat însă că acest lucru este posibil pe baza ,,formulei de pace" propusă de Ucraina, pe care Moscova nu o recunoaşte.

Primul summit, desfăşurat în perioada 15-16 iunie, se concentrează pe doar trei puncte: siguranţa nucleară şi alimentară şi returnarea prizonierilor de război ucraineni şi a copiilor răpiţi de Rusia. Ucraina intenţionează să lucreze la toate cele 10 puncte cu partenerii până la următoarea conferinţă de pace, la care Rusia ar putea fi invitată, notează POLITICO.

În perioada 15-16 iunie, în Elveţia se desfăşoară summitul global de pace privind Ucraina. La eveniment participă reprezentanţi din peste 90 de ţări, iar Rusia şi China nu vor fi prezente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici