Ucraina ar vrea un summit internaţional pentru pace, dar condiţionează participarea Rusiei

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat luni că Administraţia de la Kiev ar vrea un summit pentru pace până la sfârşitul lunii februarie, cu medierea Naţiunilor Unite, dar condiţionează prezenţa reprezentanţilor Rusiei de lansarea unui proces internaţional pentru crime de război.

495 afișări
Imaginea articolului Ucraina ar vrea un summit internaţional pentru pace, dar condiţionează participarea Rusiei

Ucraina ar vrea un summit internaţional pentru pace, dar condiţionează participarea Rusiei

Într-un interviu acordat agenţiei The Associated Press, Dmitro Kuleba a afirmat că mediator ar putea fi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Dar Kuleba crede că Rusia ar putea fi invitată doar dacă un tribunal internaţional ar formula acuzaţii privind crime de război comise în Ucraina.

"Orice război se termină pe cale diplomatică. Orice război se încheie ca rezultat al acţiunilor de pe câmpul de luptă şi la masa negocierilor. Naţiunile Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit (...)", a afirmat Kuleba.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres "s-a dovedit a fi un mediator eficient, un negociator eficient şi, cel mai important, un om cu principii şi integritate. De aceea, am saluta participarea sa activă", a precizat Kuleba.

Întrebat dacă Rusia ar trebui invitată la acest summit, ministrul ucrainean de Externe a precizat că Moscova ar trebui să fie mai întâi acuzată de crime de război de către o instanţă internaţională. "Pot fi invitaţi dacă va fi făcut acest pas", a subliniat Kuleba.

Ministrul ucrainean de Externe a minimizat afirmaţiile oficialilor de la Moscova privind disponibilitatea de a participa la negocieri. "Ei spun constant că sunt pregătiţi de negocieri, ceea ce nu este adevărat, deoarece tot ce fac pe câmpul de luptă demonstrează contrariul", a insistat Kuleba.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici