Ucraina câştigă teren în celalalt război al său. Oficial: „Nu mai există persoane sau posturi în Ucraina pe care agenţiile anticorupţie să nu le poată atinge”

Ucraina a luptat împotriva corupţiei endemice încă din primele zile ale independenţei sale, în 1991, iar oficialii guvernamentali şi activiştii independenţi spun că această luptă este esenţială pentru a câştiga războiul pe care îl duce cu Rusia. Ei au avut un oarecare succes. Organizaţia anticorupţie Transparency International plasează Ucraina la cel mai înalt nivel din 2006 încoace: în prezent se află pe locul 104 din 180 de ţări în Indicele de percepţie a corupţiei.

6892 afișări
Imaginea articolului Ucraina câştigă teren în celalalt război al său. Oficial: „Nu mai există persoane sau posturi în Ucraina pe care agenţiile anticorupţie să nu le poată atinge”

Ucraina câştigă teren în celalalt război al său. Oficial: „Nu mai există persoane sau posturi în Ucraina pe care agenţiile anticorupţie să nu le poată atinge”

„Majoritatea instituţiilor anticorupţie ucrainene arată rezultate destul de bune”, a declarat pentru BBC Andriy Borovyk, directorul executiv al Transparency International Ucraina.
 
Potrivit acestuia, un astfel de rezultat este arestarea şefului Curţii Supreme, Vsevolod Knyazev, acuzat de luare de mită în mai 2023.
 
Au existat şi alte arestări de profil înalt, printre care ministrul agriculturii Mykola Solsky şi un ofiţer al serviciului de informaţii SBU, Artem Shylo.
 
Toţi trei neagă orice infracţiune şi au fost eliberaţi pe cauţiune. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare.
 
O etapă importantă a avut loc în 2015, când o platformă digitală numită Prozorro a contribuit la reducerea corupţiei în achiziţiile publice, economisind aproape 6 miliarde de dolari din fondurile publice ale Ucrainei în doar patru ani.
 
Sarcina Ucrainei este acum să se concentreze pe eradicarea corupţiei din serviciile fiscale şi vamale, precum şi pe îmbunătăţirea supravegherii financiare, spune Borovyk.
 
„O mulţime de bani vin în Ucraina dinspre Occident şi, bineînţeles, se întreabă dacă există un control adecvat asupra acestor bani”, adaugă el.
 
Pe lângă faptul că a secătuit puţinele resurse ale Ucrainei, corupţia a împiedicat în ultimii ani fluxul de ajutor extern. Corupţia a fost, de asemenea, un obstacol major în calea recrutării mai multor oameni pentru războiul cu Rusia. Anul trecut, preşedintele Zelenski i-a demis pe toţi oficialii regionali însărcinaţi cu recrutarea militară, pe fondul preocupărilor legate de mită. De asemenea, mii de ucraineni au dat mită pentru a ieşi din ţară şi pentru a evita să fie trimişi la război.
 
Andriy Synyuk, adjunctul şefului Serviciului specializat de urmărire penală anticorupţie, susţine că rapoartele frecvente privind oficiali ucraineni acuzaţi de corupţie sunt un semn binevenit.
 
„Acest lucru nu înseamnă că se comit mai multe infracţiuni. Aceasta înseamnă că am devenit mai buni în a ne face treaba", spune el.
 
„Nu mai există persoane sau posturi în Ucraina pe care agenţiile anticorupţie să nu le poată atinge”, spune el pentru BBC. „Aceasta este, probabil, principala noastră realizare, pentru că acum câţiva ani nici nu puteam visa la asta”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici