Ucraina: Coridorul de cereale de la Marea Neagră funcţionează

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a negat joi rapoartele unor firme ucrainene şi britanice potrivit cărora noul coridor de export la Marea Neagră ar fi fost suspendat, scrie Reuters.

492 afișări
Imaginea articolului Ucraina: Coridorul de cereale de la Marea Neagră funcţionează

Ucraina: Coridorul de cereale de la Marea Neagră funcţionează

„Informaţia privind anularea sau oprirea neprogramată a coridorului temporar Ucraina - coridorul pentru circulaţia navelor civile dinspre şi spre porturile din Marea Odesa (regiunea) este falsă”, a declarat Kubrakov pe X.

„Toate rutele disponibile stabilite de Marina ucraineană sunt valabile şi sunt utilizate de navele civile”.

Firma de consultanţă Barva Invest, cu sediul la Kiev, firma britanică de securitate Ambrey şi un post specializat, Ukrainian Ports, au raportat că Ucraina a suspendat utilizarea coridorului din cauza unei posibile ameninţări din partea avioanelor de război ruseşti şi a minelor marine.

Ucraina a folosit coridorul pentru a încerca să îşi revigoreze exporturile maritime fără aprobarea Rusiei, sfidând ameninţările Moscovei, care a renunţat în iulie la un acord mediat de ONU care a permis ca unele exporturi de alimente să circule în ciuda războiului.

„Dorim să vă informăm cu privire la o suspendare temporară a traficului de nave către şi dinspre (porturi). Interdicţia actuală este în vigoare până pe 26 octombrie, dar este posibil ca ea să fie prelungită”, a precizat firma de consultanţă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Contractele futures pentru grâu de la Chicago , un preţ de referinţă la nivel mondial, au crescut în urma acestei ştiri, revenind de la un minim al ultimelor două săptămâni. Ulterior, acestea s-au tranzacţionat în creştere cu aproximativ 1%.

Contractele futures la grâu au fost presate în această săptămână de speranţele că Ucraina va extinde exporturile de cereale, precum şi de ploile din zonele cu culturi uscate din întreaga lume.

Barva Invest, care este specializată în sectorul agricol din Ucraina, a declarat că o suspendare de facto a fost deja în vigoare timp de două zile, la cererea armatei de la Kiev, care a invocat o ameninţare din partea activităţii sporite a forţelor aeriene ruseşti.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că a ordonat avioanelor de război ruseşti înarmate cu rachete Kinzhal să patruleze în Marea Neagră.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat într-un raport că Autoritatea ucraineană a porturilor maritime a emis un comunicat miercuri seara târziu, spunând că: „Nu va exista nicio mişcare a navelor de-a lungul coridorului de intrare şi ieşire pe 26 octombrie 2023”.

Suspendarea a fost provocată de operaţiunile Forţelor Aeriene Ruse în regiune, a precizat aceasta.

„La 25 octombrie, Ambrey şi-a informat clienţii că Forţele Aeriene Ruse au aruncat cel puţin patru obiecte, probabil mine marine acustice şi/sau magnetice, în zona de tranzit a coridorului ucrainean pentru cereale, în apropiere de Insula Şarpilor, Ucraina”, a spus acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici