Ucraina marchează vineri un an de când Rusia s-a retras din Bucea

Ucraina marchează vineri un an de când Rusia s-a retras din suburbia Bucea a Kievului, lăsând cadavrele civililor executaţi împrăştiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război ruseşti.

96 afișări
Imaginea articolului Ucraina marchează vineri un an de când Rusia s-a retras din Bucea

Ucraina marchează vineri un an de când Rusia s-a retras din Bucea

Forţele ruseşti s-au retras din acest oraş de navetişti situat la nord-vest de capitală la 31 martie 2022, la puţin peste o lună după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.

În urma lor, au lăsat în urmă scene de groază care au şocat lumea, notează AFP.

La 2 aprilie, jurnaliştii AFP au descoperit cadavrele a cel puţin 20 de persoane în haine civile, unele cu mâinile legate la spate, zăcând pe o stradă din suburbie.

În timpul unei vizite la Bucea, două zile mai târziu, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris uciderea civililor drept "genocid".

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat trupele ruseşti de crime de război după descoperirile de la Bucea, arătând înregistrări video şi mărturii ale martorilor.

Însă Moscova neagă acuzaţiile, susţinând că atrocităţile de la Bucea au fost înscenate.

Mulţi lideri şi oficiali străini care au vizitat Ucraina de la începutul războiului au făcut o oprire la Bucea.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a avut un "puternic sentiment de indignare" în timp ce se afla acolo săptămâna trecută.

După ce Rusia s-a retras din apropierea Kievului, luptele s-au mutat în sudul şi în estul Ucrainei, oraşul Bahmut fiind acum scena celei mai lungi şi mai sângeroase bătălii de la invazie.

Dar, la un an după ce a fost recucerit de forţele Kievului, Bucea nu şi-a uitat victimele.

Comunitatea din ceea ce a fost cândva o suburbie prietenoasă pentru familii este în reconstrucţie, iar localnicii au declarat pentru AFP că "durerea dispare" şi că trebuie să "continue să trăiască" în ciuda traumei lor colective.

Joi, zeci de muncitori în construcţii lucrau la reconstrucţia caselor şi a drumurilor din oraş, care avea o populaţie de aproximativ 37.000 de persoane înainte de război.

Arhiereul Andriy, care conduce parohia locală, a declarat că este "important" să nu-i uităm pe cei care "nu sunt cu noi astăzi".

În săptămânile care au urmat retragerii Rusiei din alte oraşe din apropierea Kievului, alte sute de cadavre au fost găsite în case, subsoluri şi gropi puţin adânci în nordul ţării.

Ucraina doreşte să înfiinţeze un tribunal special pentru a-i urmări în justiţie pe liderii Rusiei, dar există dispute juridice complexe cu privire la modul în care ar putea funcţiona.

Curtea Penală Internaţională a emis la începutul acestei luni un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în timpul unei conferinţe de presă de joi, a calificat scenele brutale de la Bucea drept o "provocare crudă şi cinică" din partea Kievului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bucha,
ucraina,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici