Ucraina nu este lăsată singură. Uniunea Europeană va ajuta Kievul „orice s-ar întâmpla”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus vineri că UE va găsi o soluţie pentru a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei, în ciuda veto-ului premierului ungar Viktor Orban, potrivit Le Monde.

238 afișări
Imaginea articolului Ucraina nu este lăsată singură. Uniunea Europeană va ajuta Kievul „orice s-ar întâmpla”

Ucraina nu este lăsată singură. Uniunea Europeană va ajuta Kievul „orice s-ar întâmpla”

O viitoare reuniune a şefilor de stat şi de guvern din UE, la începutul anului 2024, ar trebui să permită deblocarea acestui ajutor.

„De acum până atunci, ne vom asigura că, indiferent ce se va întâmpla, vom avea o soluţie operaţională la acel summit", a declarat preşedintele Comisiei Europene.

„Lucrăm foarte mult, bineînţeles, pentru a ajunge la un acord între cele 27 de state membre, dar cred că este de asemenea necesar să lucrăm la alternative pentru a avea o soluţie operaţională în cazul în care un acord între cei 27 (n.r. lideri europeni) nu este posibil”, a mai transmis Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat „extrem de încrezător şi optimist” că UE va putea să îşi îndeplinească angajamentele faţă de Ucraina „cu resurse financiare în următoarele săptămâni”.

„Este posibil ca douăzeci şi şase de state membre să furnizeze banii pe o bază bilaterală, fără a trece prin (...) structurile UE. Există modalităţi de a ocoli acest lucru”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar, considerând totodată că „este încă posibil să se ajungă la un acord cu 27 de state membre”.

Viktor Orban a cerut vineri plata „tuturor” fondurilor europene de coeziune destinate Ungariei, care au fost suspendate în aşteptarea reformelor, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a veto-ului său asupra unui nou ajutor pentru Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ursula,
kiev,
ajutor ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici