Ucraina respinge discuţiile despre o centrală nucleară care să furnizeze energie electrică Rusiei

Operatorul de stat al reţelei ucrainene Ukrenergo a respins miercuri ca fiind „fizic imposibilă” sugestia unui oficial rus potrivit căreia o centrală nucleară ucraineană ar putea alimenta Rusia cu energie electrică, scrie Reuters.

9559 afișări
Imaginea articolului Ucraina respinge discuţiile despre o centrală nucleară care să furnizeze energie electrică Rusiei

Ucraina respinge discuţiile despre o centrală nucleară care să furnizeze energie electrică Rusiei

Trupele ruseşti au confiscat centrala din Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa după capacitate. Noua agenţie RIA l-a citat anterior pe vicepremierul rus Marat Khusnullin, care a declarat că instalaţia ar furniza energie Rusiei şi Ucrainei dacă aceasta din urmă ar plăti pentru ea.

Ukrenergo a declarat că centrala se află în reţeaua ucraineană şi rămâne sub controlul specialiştilor ucraineni.

„Sistemul energetic al Ucrainei nu are în prezent conexiuni fizice cu sistemul energetic al Rusiei. Prin urmare, furnizarea de energie electrică de la centralele electrice ucrainene către Rusia este în prezent fizic imposibilă", a precizat aceasta într-un comunicat, citat de Reuters.

Ukrenergo a declarat că Moscova încearcă în mod clar să destabilizeze discuţiile cu Uniunea Europeană privind posibilitatea de a stimula exporturile de energie electrică.

UE şi Ucraina au conectat sistemul de electricitate european la reţeaua ucraineană la 16 martie, ca răspuns la invazia Rusiei. Această măsură înseamnă că Ucraina poate primi energie electrică de urgenţă din Europa în cazul în care atacurile militare ar provoca întreruperi de energie electrică.

Luna trecută, Ucraina a declarat că ar putea exporta mai multă energie către Europa fără a fi nevoie de modernizarea reţelei.

De asemenea, Khusnullin a declarat că Rusia va finanţa reconstrucţia teritoriilor din Ucraina pe care a preluat controlul şi va repara drumurile care leagă aceste zone de Rusia. Rusia a „eliberat” aceste teritorii, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici