Ucraina: Rusia "trebuie să se pregătească să îşi retragă flota" de la Sevastopol

Rusia trebuie să se pregătească "de acum" să îşi retragă flota de la Marea Neagră, care trebuie să părăsească fosta bază sovietică de la Sevastopol în 2017, a declarat joi şeful diplomaţiei ucrainene, într-un interviu publicat la Moscova.

14 afișări
Imaginea articolului Ucraina: Rusia "trebuie să se pregătească să îşi retragă flota" de la Sevastopol

Ucraina: Rusia "trebuie să se pregătească să îşi retragă flota" de la Sevastopol (Imagine: Mediafax Foto)

"Rusia trebuie să se pregătească de acum pentru retragerea flotei sale, care va avea loc în 2017. Astfel de operaţiuni nu se efectuează într-o singură zi", a declarat ministrul ucrainean Volodimir Ogrizko, într-un interviu publicat de cotidianul rusesc Izvestia.

"Nu înţelegem poziţia Rusiei, care pur şi simplu refuză să discute pe această temă", a adăugat el, subliniind că este vorba despre o retragere de "10 până la 12.000 de militari, muniţii şi material".

"Însă vă asigur, nu va mai fi flotă rusă pe teritoriul nostru după 2017", a precizat ministrul ucrainean. "Avem dreptul să ne rezervăm alegerea", a adăugat el, întrebat în legătură cu orientarea prooccidentală a Ucrainei.

"Şi dacă am făcut-o, nimeni, nici Rusia, nu ne poate schimba poziţia. Dacă la Moscova nu s-a înţeles faptul că lumea este organizată după aceste reguli, este problema Rusiei", a subliniat el.

Flota Rusă de la Marea Neagră este staţionată în portul ucrainean Sevastopol, conform unui acord încheiat între cele două ţări în 1997, pentru o perioadă de 20 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici