Ucraina se pregăteşte de luptă în urma consolidării trupelor ruse şi forţelor rebele

Ucraina se pregăteşte de luptă în contextul consolidării trupelor ruse şi forţelor rebele, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, în cadrul Consiliului de miniştri, la Kiev.

5341 afișări
Imaginea articolului Ucraina se pregăteşte de luptă în urma consolidării trupelor ruse şi forţelor rebele

Ucraina se pregăteşte de luptă în urma consolidării trupelor ruse şi forţelor rebele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Observăm o consolidare a grupărilor teroriste (termenul folosit de Kiev pentru insurgenţii proruşi-n.r.), precum şi din partea Rusiei. Le observăm mişcările, ştim unde se află şi ne aşteptăm la acţiuni imprevizibile din partea lor", a afirmat Stepan Poltorak.

"Sarcina noastră principală este să ne pregătim de luptă", a adăugat el.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia începând de vineri că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei, în contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morţi.

Comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, Philip Breedlove, a confirmat miercuri intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse în Ucraina, inclusiv tancuri, artilerie şi trupe combatante.

"În ultimele două zile, am observat aceleaşi lucruri ca OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). Am văzut convoaie cu echipamente ruseşti, tancuri ruseşti, sisteme de apărare antiaeriană ruseşti, artilerie rusă şi trupe de luptă ruse intrând în Ucraina", a declarat generalul Breedlove.

Ministrul ucrainean al Apărării a mai afirmat că forţele ucrainene vor fi "redesfăşurate" pentru a fi în măsură să reacţioneze la "acţiuni neprevăzute ale unităţilor armate" care se află pe teritoriul controlat de rebeli.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anunţat la rândul său consolidarea securităţii în oraşul Mariupol, un port strategic de la malul Mării Azov, pe care rebelii l-au desemnat drept următoarea lor ţintă şi a cărui cucerire ar permite crearea unei legături terestre între Rusia şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată în martie de ruşi.

Avakov a mai afirmat că autorităţile ucrainene vor consolida protecţia instalaţiilor strategice precum centralele nucleare sau gazoductele.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici