Ucraina şi Germania denunţă planul lui Putin de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus

Oficialii de la Kiev şi Berlin au condamnat anunţul preşedintelui Vladimir Putin potrivit căruia Rusia va amplasa arme nucleare tactice în ţara vecină Belarus.

1060 afișări
Imaginea articolului Ucraina şi Germania denunţă planul lui Putin de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus

Kremlinul "a luat Belarusul ca ostatic nuclear", a scris duminică pe Twitter Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei.

Mihailo Podoliak, un consilier al biroului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a adăugat că această mişcare reprezintă o încălcare a tratatului de neproliferare nucleară, lucru pe care Putin l-a negat în anunţul său de sâmbătă. Podoliak a scris pe Twitter că Putin "se teme să piardă şi tot ce poate face este să ne sperie pe noi".

Putin a declarat sâmbătă că Rusia va construi până în luna iulie în Belarus o instalaţie de depozitare pentru arme nucleare tactice. El a comparat planurile cu SUA care staţionează arme nucleare în Europa şi a spus că Rusia va păstra controlul asupra armelor nucleare amplasate în Belarus, potrivit POLITICO.

"Statele Unite fac acest lucru de zeci de ani", a declarat Putin. "Şi-au desfăşurat armele nucleare tactice cu mult timp în urmă pe teritoriile aliaţilor lor, ţările NATO, în Europa", a spus el.

Sâmbătă seara, Ministerul Federal de Externe german a declarat presei naţionale că decizia seamănă cu o "nouă încercare de intimidare nucleară".

"Comparaţia făcută de preşedintele Putin cu privire la participarea nucleară a NATO este înşelătoare şi nu poate servi la justificarea pasului anunţat de Rusia", a transmis Ministerul german de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici