Ucraina va începe negocierile cu Statele Unite pentru garanţii de securitate

Ucraina va începe consultări cu Statele Unite în această săptămână cu privire la furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev până la finalizarea procesului de aderare la NATO, a declarat duminică un oficial ucrainean de rang înalt.

2109 afișări
Imaginea articolului Ucraina va începe negocierile cu Statele Unite pentru garanţii de securitate

Sursa: AP / Mediafax Foto

Discuţiile, anunţate de şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, sunt o urmare a promisiunilor făcute de Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) după summitul NATO din această lună din Lituania de a elabora şi onora garanţiile de securitate.

ncepem discuţiile cu Statele Unite în această săptămână", a scris Andrii Yermak pe aplicaţia de mesagerie Telegram, informează agenţia Reuters.

"Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura capacitatea Ucrainei de a învinge şi de a limita agresiunea rusă în viitor. Acestea vor fi formate şi mecanisme de sprijin clar redactate".

Yermak a precizat că garanţiile "vor fi în vigoare până când Ucraina îşi va asigura aderarea la NATO".

Summitul NATO de la Vilnius a oferit sprijin Ucrainei pentru a contracara invazia Rusiei, iar mai multe state au promis noi arme, dar nu a fost stabilită o dată pentru aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, atât timp cât războiul continuă.

Membrii G7 au convenit ca fiecare naţiune să negocieze acorduri pentru a oferi garanţii de securitate şi pentru a ajuta Ucraina să-şi consolideze armata. Din Grupul G7 fac parte Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada şi Japonia

În comentariile sale, Yermak a declarat că alte peste 10 ţări s-au alăturat declaraţiei G7 şi că Ucraina negociază termenii garanţiilor viitoare cu fiecare dintre ele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici