Ucrainenii duc o campanie de demontare a statuilor dedicate poetului Puşkin din întreaga ţară

  • "Puşkin trebuie să cadă" - toate monumentele poetului naţional al Rusiei sunt ameninţate cu distrugerea în Ucraina
  • De la invazia din februarie trecută, mai mult de 30 de statui ale poetului rus din secolul al XIX-lea, văzut ca un simbol pentru imperialismul ţarist, au fost demontate.
1325 afișări
Imaginea articolului Ucrainenii duc o campanie de demontare a statuilor dedicate poetului Puşkin din întreaga ţară

Wikipedia Commons

Neprotejată de saci de nisip şi panouri, spre deosebire de monumentele mai îndrăgite ale capitalei, statuia poetului naţional al Rusiei este acoperită de graffiti. 

Acestea pot fi traduse diferit ca „imperialiste”; „ce a făcut pentru Ucraina ?”; şi „soldat al celeilalte culturi”.

Singurul cuvânt care rezumă starea de spirit  este: „Demoleaz-o”

Popularitatea lui Puşkin a scăzut rapid în Ucraina. De la începutul invaziei pe scară largă în februarie anul trecut, peste 30 de monumente ale poetului au fost demontate.

Dintr-o perspectivă vest-europeană sau anglofonă, dezgustul faţă de un poet care a murit cu aproape 200 de ani în urmă poate părea uluitor.

În Occidentul secolului 21, el este probabil mai puţin citit decât Ceaikovski. 

În Ucraina lucrurile arată foarte diferit. Statuia de bronz din Kiev, un monument  ridicat în 1962, este puţin probabil să supravieţuiască războiului. 

Volodymyr Zelenskiy a semnat luna trecută o nouă lege pentru derusificarea Ucrainei, care aproape sigur va duce la îndepărtarea a zeci de statui şi busturi dedicate poetului rus. 

Noua lege face ecou legislaţiei de decomunizare din 2015, care a dus la înlăturarea statuilor lui Lenin, Marx, precum şi la schimbarea a peste 200 de nume de străzi, scrie The Guardian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici