UE caută o strategie pentru a-l determina pe Putin să calmeze situaţia din Ucraina

Uniunea Europeană (UE) încearcă să găsească luni o strategie pentru a salva armistiţiul muribund din Ucraina, printr-o poziţie fermă în impunerea unor noi sancţiuni şi întinzând totodată o mână lui Vladimir Putin în vederea calmării situaţiei din estul separatist al acestei ţări.

470 afișări
Imaginea articolului UE caută o strategie pentru a-l determina pe Putin să calmeze situaţia din Ucraina

UE caută o strategie pentru a-l determina pe Putin să calmeze situaţia din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La o zi după un summit G20 în care occidentalii l-au criticat dur pe preşedintele rus Vladimir Putin, miniştrii europeni de Externe urmează să decidă extinderea listei persoanelor ale căror averi sunt blocate şi supuse interdicţiei de a intra pe teritoriul Uniunii.

Sunt vizaţi indivizi din ierarhia separatiştilor proruşi care deţin controlul bastioanelor de la Doneţk şi Lugansk, potrivit mai multor surse diplomatice.

Situaţia în estul Ucrainei, stabilizată oarecum după armistiţiul din septembrie, merge din rău în mai rău după alegerile organizate pe 2 noiembrie în "republicile" separatiste, pe care Rusia le-a recunoscut de facto, condamnată puternic de către comunitatea internaţională.

Între timp, confruntările armate s-au intensificat, iar Kievul a acuzat Rusia că trimite trupe combatante şi material militar ca întăriri rebelilor. NATO şi observatori OSCE mobilizaţi în zonă au confirmat aceste acuzaţii, în timp ce Moscova dezminte insistent.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se declară pregătit pentru "un scenariu al unui război total", iar armata afirmă că rebelii şi trupe ruseşti "se pregătesc de o ofensivă".

În acest context, liderii occidentali reuniţi în weekend la Summitul G20 din Australia l-au primit glacial pe Putin.

Preşedintele american Barack Obama a avertizat că "izolarea" Rusiei "va continua" dacă preşedintele rus nu va face astfel încât Acordurile de la Minsk să fie respectate.

- Relansarea dialogului

"A existat o unitate între ţările din Europa şi Statele Unite (...). Vom continua să exercităm presiuni, iar dacă Rusia continuă să destabilizeze Ucraina alte măsuri (de sancţionare) vor urma", a ameninţat premierul britanic David Cameron.

În contextul în care anglosaxonii au fost cel mai virulenţi, cea mai mare parte a europenilor - mai mulţi lideri s-au întâlnit cu Putin în timpul summitului - vor să facă totul pentru a-l readuce la masa negocierilor. "Este important să folosim orice oportunitate pentru a discuta. Există o mare apropiere de vederi între europeni cu privire la Ucraina şi Rusia", a declarat cancelarul german Angela Merkel. Marţea trecută ea a spus că UE nu prevede, pentru moment, noi sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Uniunea a sancţionat deja în mod dur Rusia pentru implicarea în conflict, interzicând unor bănci şi firme din sectoarele Apărării şi petrolului, ca gigantul Rosneft, să se finanţeze în Europa, şi introducând pe o listă numele a 119 de persoane, inclusiv ale unor oficiali ruşi de rang înalt. Aceste măsuri adoptate în iulie au contribuit la punerea în dificultate a economiei ruseşti, dar nu au schimbat atitudinea lui Putin.

În acest context, noua şefă a diplomaţiei europene Federica Mogherini consideră urgentă relansarea dialogului. Ea cere miniştrilor undă verde să facă naveta şi să joace rolul unui "negociator, facilitator" între Kiev şi Moscova. Fără să excludă să se gândească la înăsprirea sancţiunilor în viitor.

Cealaltă criză acută a momentului, în Israel, unde procesul de pace se află într-un punct mort, se află de asemenea pe agenda reuniunii miniştrilor europeni. Anumite state membre, exasperate de colonizare, vor să exercite presiuni asupra Israelului prin etichetarea produselor provenind din colonii. Mogherini, care a efectuat recent vizite la Ierusalim şi Gaza, vrea ca diplomaţia europeană să joace un rol important şi în acest dosar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici