UE cere o "anchetă completă" autorităţilor israeliene asupra raidului împotriva flotilei

Uniunea Europeană a cerut luni o "anchetă completă" din partea autorităţilor israeliene asupra circumstanţelor raidului lor asupra flotilei de ajutor propalestinian şi a reiterat cererea privind un acces "necondiţionat" către Fâşia Gaza a ajutorului umanitar şi comerţului.

11 afișări
Imaginea articolului UE cere o "anchetă completă" autorităţilor israeliene asupra raidului împotriva flotilei

UE cere o "anchetă completă" autorităţilor israeliene asupra raidului împotriva flotilei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, cere Israelului "o anchetă completă asupra circumstanţelor" acestui raid, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai acesteia.

Cel puţin cincisprezece pasageri au fost ucişi, luni, când comandouri israeliene au luat cu asalt flotila internaţională a militanţilor propalestinieni, care se îndrepta către Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană.

Ashton a declarat că în opinia Uniunii Europene "politica de izolare a (Fâşiei) Gaza rămâne inacceptabilă şi contraproductivă din punct de vedere politic".

Şefa diplomaţiei europene a făcut apel la ridicarea blocadei, cerând autorizarea "imediată" şi "necondiţionată" a accesului unor ajutoare umanitare, comerţului cu bunuri şi deplasarea persoanelor în Fâşia Gaza.

Ministrul belgian al Cooperării, Charles Michel, şi-a exprimat regretul pentru "utilizarea aparent disproporţionată a forţei de către armata israeliană în timpul acestei intervenţii, în care au fost ucise mai multe persoane".

Mai mulţi deputaţi europeni se aflau, cu titlu personal, la bordul flotilei care transporta sute de militanţi propalestinieni şi ajutoare în Fâşia Gaza. Aceasta a pornit duminică după-amiaza către teritoriile palestiniene.

Marina israeliană şi-a anunţat intenţia de a împiedica flotila, utilizând forţa, dacă va fi necesar, să se apropie de coastele Fâşiei Gaza, suspusă de Israel unei blocade stricte, cu excepţia produselor de primă necesitate, de la preluarea puterii în acest teritoriu de mişcarea islamistă Hamas, în iunie 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici