UE condamnă activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania

Decizia Israelului de a construi noi locuinţe în colonii din Cisiordania afectează perspectivele procesului de pace cu palestinienii, avertizează serviciul diplomatic al Uniunii Europene, conform site-ului agenţiei Reuters.

362 afișări
Imaginea articolului UE condamnă activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania

UE condamnă activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania

"Israelul a încălcat declaraţiile publice prin care se angaja să nu construiască noi colonii. Decizia de a continua construcţiile şi extinderea coloniilor afectează, mai degrabă decât să faciliteze perspectivele aplicării soluţiei a două state în procesul de pace din Orientul Mijlociu, îndepărtând perspectiva unui stat palestinian", susţine Serviciul European de Acţiune Externă.

Statele Unite au condamnat vehement, miercuri, decizia Israelului de a aplica un plan care prevede construirea de noi locuinţe în colonii din Cisiordania, Casa Albă acuzându-l pe premierul Benjamin Netanyahu de încălcarea unor promisiuni.

Planul, care prevede construirea a 300 de case în colonii evreieşti din Cisiordania, subminează interesele pe termen lung ale Israelului şi afectează eforturile diplomatice de soluţionare a conflictului israelo-palestinian, a atras atenţia Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. "Este profund îngrijorător că Israelul a luat această decizie la puţin timp după ajungerea la acordul cu Statele Unite privind asistenţa militară americană", a precizat Toner.

La rândul său, Preşedinţia SUA a acuzat Guvernul Benjamin Netanyahu de încălcarea unor promisiuni. "Am primit asigurări publice din partea Guvernului Israelului care intră în contradicţie cu acest anunţ. Cred că putem vorbi despre modul în care pritenii buni se tratează unul pe celălalt..., acest lucru reprezintă o sursă de preocupare pentru noi", a reacţionat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. La jumătatea lunii septembrie, Statele Unite au aprobat un nou plan de asistenţă militară destinată Israelului în valoare de 38 de miliarde de dolari, o sumă-record în istoria americană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici